Субсидията на декар покрива едва 2% от разходите за отглеждане на оранжерийни домати

Диференцираното подпомагане, за което се бори целият сектор “Оранжерийно производство”, ще изсветли сектора и ще покаже в действителност кои производители влагат средства в отопляеми оранжерии и кои се възползват само от субсидиите, които се полагат, коментира пред Агри.БГ Виктор Асенов, производител на оранжерийни домати и член на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Предвижда подобно разделение на помощите да се случи от следващата кампания – през 2025 г., стана ясно от плановете на ресорното аграрно министерство.

Има насоки от Европейска съюз, които не можем да избягаме. В другите държави получават държавна помощ, както и ние, но ако сравним това, което получават оранжерийните производители в чужбина, не можем да се конкурираме с колегите от Холандия, Гърция и други страни. Субсидията ни като оранжерийни производители е около 1800 лв. на декар при положение, че разходите при производството на оранжерийни домати в отопляеми оранжерии е около 50 000-60 000 лв. Това е горе-долу около 2%”, допълни още Асенов.

Сметките му показват, че със субсидията за година той може да отоплява оранжерията си на пелети за седмица. Затова е наложително да се диференцират ставките за подпомагане за отопляеми и неотопляеми съоръжения, категоричен е зеленчукопроизводителят.

Промени ще има и при изискуемите добиви по обвързаната подкрепа за сектора. За отделните култури са предложени следните промени по минимален и среден добив:
– домати в оранжерии: минимален добив от 72 000 кг/ха и среден добив от 125 000 кг/ха;
– пипер в оранжерии: минимален добив от 45 000 кг/ха и среден добив от 65 000 кг/ха;
– краставици в оранжерии: минимален добив от 81 000 кг/ха и среден добив от 200 000 кг/ха;
– ягоди в оранжерии: минимален добив от 10 000 кг/ха и среден добив от 17 500 кг/ха;
– малини в оранжерии: минимален добив от 9000 кг/ха и среден добив от 13 500 кг/ха.

По думите на Асенов промените в изискванията за минимален и среден добив ще покаже дали заявилите оранжерийно производство на зеленчуци стопани в действителност пълнят съоръженията.

Подобна стъпка ще изсветли сектора и ще се види кои фермери наистина гледат и отопляват от тези, които само получават субсидии без да работят през зимните сезони. Трябва да се покаже, че наистина имат инсталирани мощности за отопление, да се докаже, че наистина са направили разходи за да отоплят своята съоръжение”, каза още зеленчукопроизводителят.

Тенденцията обаче показва, че голяма част от собствениците на оранжерийна продукция спестяват от отопление и залагат само една реколта за година, пропускайки зимния сезон. Не малък е и процентът на хората, които вече са приключили с тази дейност през последните години, показват наблюденията на Виктор Асенов.
Източник: https://agri.bg/