Миналата седмица Европейската централна банка потвърди широко очакваното намаление на лихвените проценти на заседанието си, въпреки продължаващия инфлационен натиск в 20-те държави от еврозоната. Банката намали основния лихвен процент на централната банка до 3,75%, което е спад от рекордните 4%, където беше от септември 2023 г.

„Въз основа на актуализирана оценка на инфлационните перспективи, динамиката на базовата инфлация и силата на трансмисията на паричната политика, сега е подходящо да се смекчи степента на ограничение на паричната политика след девет месеца на поддържане на лихвите стабилни“, каза Управителният съвет на ЕЦБ в изявление.

В актуализирани макроикономически прогнози, които ще бъдат внимателно анализирани от инвеститорите, служителите на ЕЦБ повишиха средногодишната си прогноза за номиналната инфлация за 2024 г. до 2,5% от 2,3% преди това.

Персоналът по подобен начин вдигна прогнозата си за 2025 г. до 2,2% от 2%. Прогнозата за 2026 г. остава на 1,9%.

Паричните пазари бяха напълно ценообразували движението от 25 базисни пункта надолу. Това бе и първото намаление от септември 2019 г., когато депозитното улеснение беше на отрицателна територия.

Пазарите са оценили напълно само едно допълнително намаление тази година, но икономисти, анкетирани от Ройтерс миналата седмица, прогнозират още две намаления през периода.

Въпреки че ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти по-късно, намалението през юни я поставя пред САЩ. Федералният резерв се понижава, тъй като най-голямата централна банка в света остава блокирана от курса на САЩ. инфлация.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард разкри по време на пресконференцията в четвъртък, че един от членовете на Управителния съвет не е гласувал за съкращаване, но отказа да каже кой.

 

Снимка 600463

Източник: iStock by Getty Images

 

Какви ще са ефектите от намалените лихвени проценти?

ЕЦБ намали трите си лихвени процента с четвърт процентен пункт – или 25 базисни пункта. Това означава, че търгът с фиксиран лихвен процент ще падне от 4,5% на 4,25% от 12 юни.

В същото време неговият лихвен процент по депозитите пада от 4% на 3,75%, докато пределното му кредитно улеснение преминава от 4,75% на 4,5%.

Това означава ли, че лихвата ми по ипотеката също ще падне?

Не е задължително.

Единствените кредитополучатели, които със сигурност ще се възползват от това, са тези с проследяващи ипотеки – където лихвеният процент, който банката таксува, е фиксиран към лихвения процент на ЕЦБ.

Това означава, че през следващите седмици те определено ще видят спад на ипотечния си лихвен процент с четвърт процентен пункт.

Според Bonkers.ie клиент на кредит с фиксирана към лихвения процент на ЕЦБ лихва, с оставащи €200 000 по ипотеката си за 10 или 15 години ще види, че техните месечни изплащания ще намалеят с около €25 на месец.

Това е спестяване от €300 на година – въпреки че ще дойде на фона на драстично увеличение на изплащания от тях ипотечен кредит от юли 2022 г.

Какво ще кажете за клиентите с променлива или фиксирана лихва?

Банките не са длъжни да отразяват по-ниския лихвен процент в своите оферти с променлив или фиксиран лихвен процент, така че в крайна сметка това ще бъде бизнес решение за тях.

И вероятно ще отнеме седмици, преди да разберем дали някоя от тях ще намалил своите предложения с променлива или фиксирана лихва в отговор на хода на ЕЦБ.

Ще падат ли лихвите още?

Лихвените проценти на ЕЦБ несъмнено са много по-високи, отколкото банката би счела за нормални – така че в крайна сметка ще има още намаления на лихвите. Условието за това е – инфлацията да продължи да се понижава към желаното от централната банка ниво от 2%.

Все още обаче не е ясно колко още намаления на лихвите ще направи ЕЦБ тази година.

Наблюдателите на пазара по-рано предполагаха, че тази година ще има три намаления на лихвените проценти (включително днешното), което вероятно ще означава още половин процентен спад до декември.

Но ЕЦБ беше изключително неясна относно това какво ще се случи след това, като каза, че нейните бъдещи решения ще зависят изцяло от икономическите данни, които получава всеки месец.

Работата на принципа „среща по среща“ е предпочитан термин в банката.

Но за тези, които се надяват на бързо намаляване на лихвите, в последното решение на ЕЦБ имаше някои тревожни данни.

Наред с намаляването на лихвения процент, банката също повиши прогнозите на служителите си за инфлацията в еврозоната – сигнализирайки, че инфлацията ще отнеме повече време, за да падне до желаните нива.

Към момента ЕЦБ прогнозира, че процентът няма да се върне към целта от 2% до 2026 г. В същото време, банката повиши и прогнозите си за растеж за следващите години.

Това също може да повлияе на скоростта, с която се движи, тъй като би подкопало предположенията, че ЕЦБ трябва да намали лихвите, за да стимулира икономиката на региона.

Понижението на лихвите за спестителите

Въпреки че по-голямата част от фокуса на намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ е върху кредитополучателите, то може да окаже влияние и върху сумата, която спестителите могат да спечелят от своите депозити.

Това е така, защото по-високият процент на ЕЦБ помага да се увеличи сумата, която банките могат да спечелят от депозитите, които държат.

В резултат на това лихвените проценти за спестявания, които банките предлагат тук, биха могли на теория също да се повлияят от последното решение на финансовата институция.

Но, подобно на ипотечните кредити, банките не са длъжни да прехвърлят промените в лихвените проценти на ЕЦБ на спестителите.

Това беше крещящо очевидно в несъответствието между лихвите, които банките тук начисляват върху ипотечните кредити и предложенията по депозитите.

Това означава, че кредиторите тук могат да изберат да поемат всяка промяна в това, което печелят от депозити – вместо да направят намаление на вече ниските проценти на спестявания, които обикновено предлагат.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

.
Източник: https://money.bg/