Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, „Клуб Investor“

Решението на ЕЦБ да започне да намалява лихвите с 0.25% тази седмица трябва да разхлаби условията за задвижване на икономиката на еврозоната; банката също така намалява покупките си на облигации през втората половина на годината със 7 млрд. евро на месец. Решението ще даде импулс за съживяването на икономиката, но няма да е достатъчно само по себе си за очаквания голям растеж. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА трейдинг, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

 

 

„Едното е положително за икономиката, другото – да намаляваш баланса си и да продаваш книжа – е отрицателно, защото някой друг трябва да купи тези дългови инструменти. ЕЦБ го прави, за да си създаде възможност да увеличават баланса следващия път.“

Еврото не падна спрямо долара след решението, тъй като инвеститорите се фокусират върху способността на икономиката за растеж, а не толкова върху лихвения диференциал. ЕЦБ трябва да действа много внимателно, тъй като скорошният спад в инфлацията се дължи на намаляването на търсенето и цената на петрола – а по-слабо евро ще увеличи инфлацията, тъй като купуваме петрол в долари, коментира Цачев. Данните за растящите заплати в еврозоната също ще притесняват ЕЦБ в борбата ѝ с инфлацията.

„Тази промяна на политиката в Европа е някакво признаване на факта, че инфлацията ще си остане над целите. Най-накрая централните банкери правят първата стъпка да си признаят, че 2% е прекалено фантастичен факт за ниска инфлация, когато големият проблем е дълговото бреме. Говорим за – грубо казано – 300% дълг към БВП, частен и държавен. Това създава тази инфлация.“

Това е инфлация на спестяванията, като ЕЦБ се опитва да я ограничи с изтеглянето на ликвидност и намаляването на баланса си. В САШ това вече се случва и ликвидността на места намаля, което стабилизира инфлацията там, коментира Цачев.

Докато пазарът на акции се е фокусирал нездравословно около една компания – Nvidia – и сектора около нея, има все повече компании, които виждат намалявашо търсене на техните собствени акции и бизнеси. Тази слабост започва да се показва с все повече оценки на компании под пиковите им нива, но Nvidia маскира този проблем, коментира Цачев.

„Гледайки индексите, ние не виждаме този проблем, а той е сериозен и може да доведе до някаква слабост на пазара през летните месеци – времето, когато ликвидността съвсем намалява. И това е следствие на процеса, че централните банкери издърпват ликвидност.“

Защо в Европа няма ръст на производителността и какво  показват отчетите на европейските компании може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването „Клуб Investor“ може да намерите тук.

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/