Тютюневите компании бяха сред любимците на фондовия пазар. С нарастващите парични потоци всяка година те направиха много пари на дългосрочните акционери. Но това се промени през последните години.

През последните 10 години British American Tobacco (NYSE: BTI) – една от най-големите тютюневи/никотинови компании в света – реализира обща възвръщаемост от минус 6%, докато S&P 500 се повиши с 231%. Това включва стабилните плащания на дивиденти, които разпределя на акционерите всяко тримесечие.

Днес неговата дивидентна доходност се е повишила до малко под 10%. С технологичните акции, които се стремят към нови върхове за всички времена, този забравен тютюнев гигант изглежда все по-подценен. Дали British American Tobacco е мечтата на инвеститорите в доходите в момента?

Бизнесът с тютюнев дим намалява, но паричните потоци са силни

British American Tobacco притежава някои от най-дългогодишните световни марки цигари. Те включват Dunhill, Newport и Camel. Въпреки че тези марки поддържат пазарен дял в сектора на цигарите в продължение на десетилетия, общият процент на тютюнопушенето намалява по целия свят, което се отразява на обема на доставките. За да противодейства на въздействието на тези спадове в обема върху своите финансови показатели, British American Tobacco последователно повишава цените на кутиите цигари.

Можете да видите резултатите от тази стратегия в консолидираните финансови отчети на компанията. Приходите на British American Tobacco всъщност са се увеличили с 5,7% през последните пет години, въпреки намаляващата употреба на цигари в световен мащаб. През следващите пет години компанията очаква да генерира над 50 милиарда долара свободен паричен поток. За компания с пазарна капитализация от едва 68 милиарда долара това показва потенциалната намалена оценка, на която British American Tobacco се търгува в момента.

Но тези скокове на цените не могат да стимулират паричния поток завинаги, нали? В крайна сметка повечето хора ще спрат да пушат цигари. Това е мястото, където идват неговите нови технологични продукти.

Растежът може да дойде от нови никотинови продукти

Почти всеки е наясно с вредите за здравето, причинени от пушенето на цигари. Такъв е и изпълнителният екип на British American Tobacco. Ето защо те работят за създаване и закупуване на други никотинови продукти, които да заменят цигарите сред възрастното население. Те включват никотинови торбички, електронни пари и устройства за цигари, които не изгарят топлина. Тези продукти могат да имат по-малко вредни последици за здравето в сравнение с цигарите.

Акционерите също трябва да се възползват. Сегментът „нови категории“ на компанията увеличи приходите си с 21% на основата на органична постоянна валута през 2023 г. и скоро трябва да достигне 5 милиарда долара годишни приходи. Разбира се, тъй като това е глобална компания, това може да бъде повлияно от обменните курсове на чуждестранна валута. Този сегмент най-накрая достигна рентабилност през миналата година, което доведе до положителна печалба за British American Tobacco за първи път.

През следващите 10 години и след това тези нови продукти биха могли да доведат до ръст на обема на компанията и да се надяваме да компенсират евентуалните спадове на печалбата, които ще настъпят в цигарения бизнес.

Устойчив ли е дивидентът?

Ръстът на обема от нови продукти е голям. Но инвеститорите в доходи се интересуват от едно нещо преди всичко: изплащането на дивиденти. При днешните цени на акциите British American Tobacco има дивидентна доходност, близка до 10%. Това го прави една от най-високодоходните акции в света, което може да накара някои инвеститори да бъдат скептични относно устойчивостта на изплащането.

Когато погледнете цифрите, става ясно, че British American Tobacco всъщност има достатъчно място да поддържа изплащането на дивиденти на сегашното им ниво и вероятно ще може да ги увеличи през следващите години. Неговият свободен паричен поток – който компаниите използват, за да покрият дивидентите си – беше $5,30 на акция през последните 12 месеца. Дивидентът му в момента е само $2,90 на акция.

Дори ако бизнесът с цигари се развива по-зле от очакваното през следващите няколко години, British American Tobacco има достатъчно място да поддържа текущото си изплащане на дивиденти, така че инвеститорите в доходи да могат да продължат да притежават този никотинов гигант, генериращ пари.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/