Федералният резерв е по-вероятно да осигури дългоочаквано намаление на лихвените проценти през септември, след като доклад на Министерството на търговията на САЩ показа, че инфлацията е постигнала известен напредък към целта на Фед от 2% миналия месец и разходите са се смекчили, очакват търговците, пише „Ройтерс“.

След данните търговците оцениха около 53% шанс за намаление на лихвите през септември, срещу около 49% преди доклада.

Докладът показа, че основният ценови индекс на личните потребителски разходи, който Фед използва за измерване на основния ценови натиск, се е повишил с 0,2% през април спрямо март, след увеличение от 0,3% през предходния месец.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, са се увеличили с 0,2% спрямо ръст от 0,7% през март.

„Данните от PCE потвърждават, че повишенията на цените не са толкова непостоянни, колкото се опасяваха, запазвайки надеждите за поне едно намаление на лихвите“, каза Дейвид Ръсел, глобален ръководител на пазарната стратегия в TradeStation.

Данните за инфлацията все още показват, че ценовият натиск остава над целта на Фед от 2%, като годишното покачване на индекса PCE е 2,7% през април, същия темп като през март.

Търговците остават съмнителни, че Фед ще намали лихвите повече от веднъж тази година, като фючърсите на лихвите отразяват около 45% шанс за второ намаление на лихвите до края на годината, в сравнение с около 42% преди доклада.

 

Източник: https://www.infostock.bg/