Лесно е да разпознаете щитчето и юрганчето й

Лозовата щитовка, подобно на шарения гроздов молец, също е икономически опасен неприятел по лозата.

Нанася повреди основно по лозниците, но се среща и по много други горски дървесни и овощни видове като глог, бряст, върба, орех, ябълка, круша и дюля.

Внимание! Този упорит и силно вредящ неприятел е разпространен твърде повсеместно във всички лозарски райони, но и днес е с най-висока численост и носи по-голяма опасност за лозовите насаждения, които растат в райони от Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Старозагорска, Сливенска, Пловдивска, Пазарджишка и Бургаска област.

А стопаните на асмовидно отглежданите лози трябва да знаят, че по асмите щитовки се срещат навсякъде в страната.

Какви повреди причинява?

Нищо, че лозовата щитовка развива само едно поколение годишно, тя пак е способна с ларвите си да вреди много и обширно.

Прави това като смуче активно сок от всички надземни части на лозите, но е хитра и предпочита по-крехките – това са леторасли, листа, зърна.

Ларвите, докато смучат, отделят много обилно т. нар. медена роса, която пък се заселва и напълва с чернилни гъбички. А те пък са способни да пренасят няколко вида вируси.

В резултат на тази дейност лозите бързо и силно отслабват и най-често изсъхват, но преди това да се случи гроздето започва да намалява и да придобива влошени качества.

Лозарите ясно я забелязват по външния й вид, както и в момента, когато започнат да правят беритбата, която силно се затруднява от медената роса, която покрива лозите.

Важно!

Ако не се вземат мерки, след няколкогодишно силно нападение от щитовката лозите се разреждат и отслабват видимо.

Щитовката зимува като ларва от втора възраст под старата кора на стъблото и по едногодишните пръчки.

Борба срещу лозовата щитовка

Борба срещу лозовата щитовка трябва да се провежда на два етапа.

При първия етап чрез резитба на лозата, която се прави основно през февруари-март, трябва да се изрязват и изгарят силно нападнатите плодни пръчки, които са донякъде разпознаваеми.

А щитчетата на щитовката, които неминуемо са по оставените за плододаване пръчки и плодни звена трябва да се премахват – това се прави механично с груби ръкавици. Така става прочистването от полепналия неприятел.

През втората половина на март се пръска с акарзин – 2,5% емулсия след резитбата.

Ocвeн фyнĸциятa cи нa пpилeпитeл, аĸapзин имa зaдyшaвaщo дeйcтвиe въpxy нaceĸoмитe и мoжe дa ce изпoлзвa ĸaтo инceĸтицид. Съдържанието му е 85% минepaлнo мacлo + 15% eмyлгaтop.

През втория етап на борбата трябва да се проследи внимателно развитието на щитовката.

Началото на излюпването обикновено настъпва през периода 10-18 юни.

Няколко дни след излюпването трябва да се пръска с Нуреле Дурсбан – 0,075%. Второто пръскане се провежда 10-12 дни след първото.

Може да се използват контактни инсектициди от всички групи – органофосфорни, карбаматни и др., но по-добри резултати ще се получат при използване на трансламинарни и системни препарати.

Възрастните щитовки вредят по лозата до средата на юни, но ларвите – от втората половина на юни до края на лятото

Трябва да е известно, че в лозовите масиви, в които в продължение на няколко години плътността на неприятеля е надвишавала значително икономическия праг на вредност (1 ларва на 1 лоза), добивите и качеството на гроздовата реколта започват рязко да се понижават и лозарите може да се чудят на какво се дължи това.

През месец юни, когато женските индивиди са готови да снасят яйцата си, трябва да се следи за характерния признак през периода на яйцеснасянето, по който те се разпознават – това е яйчната торбичка, разположена в задната част на тялото извън щитчето.

Броят на яйцата в една торбичка е много висок и достига до 1500–2000. Излюпените от тях ларви са много подвижни и затова трябва да се реагира срещу тях.

Вредят дълго. Преди листопада те достигат своята втора възраст и започват да се предвижват към местата за зимуване.

Борбата срещу лозовата щитовка трябва да се провежда срещу новоизлюпените ларви и това да стане още 2-3 дни след излюпването им. Обикновено това се случва след втората половина на юни.

Напомняме, че второто третиране не трябва да се пропуска, а е редно да се направи след 10-12 дни, което означава още в началото на месец юли с регистрираните инсектициди.

      През месец юни женските индивиди са готови да снасят яйцата си - трябва да се следи за характерния признак през периода на яйцеснасянето, по който те се разпознават – яйчната торбичка, разположена в задната част на тялото извън щитчето
През месец юни женските индивиди са готови да снасят яйцата си – трябва да се следи за характерния признак през периода на яйцеснасянето, по който те се разпознават – яйчната торбичка, разположена в задната част на тялото извън щитчето.
Източник: https://www.bgfermer.bg/