ЕС ще финансира водещи европейски изследователски лаборатории с €2,5 милиарда за разработване на чипове. Финансовата инжекция на Брюксел има за цел да създаде пилотна линия за разработване и тестване на нов вид бъдещи поколения усъвършенствани компютърни полупроводници, съобщава белгийската организация IMEC, цитирана от световните агенции.

Законът за чиповете на ЕС на стойност €43 милиарда

Той беше обявен през 2023 г., за да подкрепи вътрешното европейско производство на полупроводници в противовес на плановете на Китай, САЩ и други страни да подкрепят собствените си индустрии след недостига по време на пандемията.

Научноизследователският център IMEC ще бъде домакин на пилотната линия за чипове с размер под 2 нанометра, за да помогне на европейската индустрия, академичните среди и стартиращите предприятия да получат достъп до технология за производство на чипове, която иначе би била твърде скъпа за тях.

Снимка 545544

Източник: GettyImages

Тази и следващата година най-големите производители на чипове като TSMC, Intel и Samsung пускат в своите фабрики полупроводници по производствен процес от 2 нанометра.

Intel и TSMC все още очакват одобрението на ЕС за милиарди евро от германското държавно финансиране, за да започнат изграждането на заводи в Магдебург и Дрезден по-късно тази година.

Колкото до новата инвестиция, тя има за цел да удвои обемите на производство, да ускори скоростта на обучение и да укрепи европейската екосистема за чипове като цяло. Всичко това ще подпомогне разнообразни индустрии в Европа, включително автомобилната, телекомуникационната и здравната.

 

Източник: https://money.bg/