Цената на златото днес, 20 май, скочи с 1,4% – до исторически връх от 2450 долара за тройунция. Това пише Bloomberg, като отбелязва, че показателят надхвърля предишния рекорд в рамките на деня, постигнат през април.

По думите на представител на ръководството на рафинерията ABC в Сидни, Никълъс Фрапел, ралито на златото е било подтикнато от новините, свързани с несигурността около катастрофата на хеликоптера на иранския президент – и както стана ясно тази сутрин – завършила трагично, с гибелта на президента.

В материала агенцията посочва, че за ръстта на благородния метал напоследък допринася и нарастващият оптимизъм, че Федералният резерв (ФЕД) на САЩ ще започне да облекчава паричната си политика през 2024 г. От значение е и нарастването на геополитическото напрежение в Близкия изток.

Поскъпването на благородния метал, в допълнение към горепосочените фактори, се дължи и на голямото му търсене от големите централни банки, което, според някои експерти, е свързано с „тенденцията към дедоларизация на златото-валутните резерви на много централни банки предизвикана от прекомерния държавен дълг на САЩ“.

Снимка 265991

Източник: iStock

Цените на петрола

Цените на петрола може леко да се повишат на фона на новината за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, но поскъпването ще е краткотрайно, смята Игор Юшков, експерт от Финансовия университет и Фонда за национална енергийна сигурност, чието мнение цитира РИА Новости.

„Общо взето, дори днес засега още няма някакво видимо повишение на цените“, отбелязва експертът. Той обяснява, че значително въздействие върху цените на петрола (в посока нагоре) би могло да има, в случай на ескалация на конфликта в Близкия изток, ако бъде установено евентуално участието на „трети сили“ в катастрофата на хеликоптера на президента Раиси.

Сега фючърсите с доставка през юли се търгуват около 84 долара за барел, добавяйки символичните 0,05%. Както пише Bloomberg, „засега няма никакви индикации, че инцидентът ще доведе до прекъсване на доставките на петрол“.

По-рано днес стана известно за смъртта на всички пътници на президентския хеликоптер, връщащ се от Азербайджан, където Раиси и азербайджанският му колега Илхам Алиев участваха в церемонията по откриването на хидроенергийния комплекс „Гиз Галаси“. На фона на тази информация Техеранската фондова борса преустанови работа.

 

Източник: https://money.bg/