За 1 млн. германски потребители на Telefonica следващите няколко седмици не би трябвало да донесат някаква видима промяна с наличността и качеството на 5G услугите, които ползват. В същото време, те ще са първите в ЕС, които ще се възползват от базова (core) мрежа, която всъщност е качена на „облака“ на Amazon. Това звучи като технически детайл, но всъщност е огромна промяна за телекомите и потенциално отключва пазар за десетки милиарди.

Cloud решенията се прилагат отдавна при операторите, но обикновено те са свързани с административни процеси, уеб-базирани приложения и подобни. В телекомите имаше сериозно недоверие към външните доставчици заради изключително високите изисквания към core мрежата, посочва „Ройтерс“.

В момента тя почти навсякъде е изградена от мощни сървъри в центрове за данни, които с голяма скорост предават данните, които се използват за интернет и телефония. Както обаче отбелязва пред агенцията анализаторът от PP Foresight Паоло Пескаторе, мрежите днес са във все по-голяма степен дефинирани не от специализиран хардуер, а от използвания софтуер – а това отваря вратата за големите технологични играчи.

Amazon и Microsoft отдавна искат да навлязат в телеком сферата, като аргументите в подкрепа на cloud решенията са свързани най-вече с това, че ресурсите могат да се разпределят по-динамично, обновленията и надграждането на функционалностите поне на теория трябва да се случват по-бързо и лесно, а разходите намаляват.

Освен това, някои специфични за 5G функционалности като сегментирането за различни цели стават по-лесни за реализация в cloud среда, посочва Telecoms.com.

Американският оператор Dish стана първият, който се довери на Amazon Web Services за своята мрежа, но компанията я изгради от нулата през 2021 г. Telefonica в Германия ще е първият пример за миграция от вече съществуваща инфраструктура. В рамките на сделката сървърната мощ идва от AWS, а самият управляващ софтуер ще е на Nokia.

Как ще се справи онлайн гигантът в своята телеком роля ще следят всички в сферата. Според „Ройтерс“ пазарът на облачни услуги за телекоми през 2021 г. е бил 19,7 млрд. долара, но се очаква да достигне 108,7 млрд. долара през 2030 г.

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: