Петя Иванова разказва как съветва фермерите, които правят преход към регенеративно земеделие

 

 

Как да се направи прехода от конвенционално към регенеративно земеделие? 

С тази задача са се заели от Асоциацията на българските но-тилъри, които в  партньорство с EIT Food – Европейски институт за иновации и технологии, провеждат обучения и организират съветническа програма за фермери.

Един от съветниците по програмата е Петя Иванова, експерт по почвено здраве. Тя ни разказа повече.

Регенеративно земеделие стана много популярен термин, но е малко абстрактно разбирането – не само в България, но и в Европа и по света, какво представлява това земеделие, на какво се опира. Не просто основните принципи, а какво е важното, какво движи този производствен модел? Много от нещата не са нови. Дори от древността се знае как можем да управляваме природата, как можем да работим с почвата без да я деградиране и сега цялата тази информация се консолидира. Пристига в доста по-завършен и по-ясен вид. Какво движи плодородието в почвата, какво движи печалбите в производството – устойчивите, а не мимолетно, което влияе. Говорим за природните ресурси в земеделието и как да ги управляваме.

На тези обучения можем да си говорим именно за това – да посочим тези най-важни двигатели в екосистемите, които могат да предоставят необходимите екосистемни услуги в производството. Тук екологията влиза като една наука, която знае за естеството на нещата и взаимодействието на нещата. Все пак земеделие правим навън в природата. Полетата не се намират някъде другаде, те са подчинени на природните закони. И колкото повече фермерите ги опознават и се запознават с различните техники, които са се развили в света, толкова по-креативни са и те самите да намерят техният начин как да направят прехода, как да оптимизират своето производство, как да обърнат модела от конвенционален деструктивен, към регенеративен. В регенеративния ние натрупваме ресурси – не ги губим, не ги пилеем. Именно там идва рентабилността като икономика на производството”, каза Иванова.

В съветническата програма има фермери, които се занимават с различни видове производства и те се срещат с различни видове проблеми и перипети.

 

Какво още сподели специалистът, гледайте във видеото. 

 

Източник: https://agri.bg/