Акциите на Baidu се повишиха рязко в Хонконг след новината, че китайският технологичен гигант ще предостави услуги с изкуствен интелект на най-новия iPhone 16 на Apple и други продукти, продавани в Китай.

Baidu се покачи с 5,4% в понеделник сутринта, след като китайска медия съобщи за сътрудничеството, цитирайки хора, запознати с въпроса. Базовият технологичен индекс на Хонконг се понижи с 0,2%.

Според доклад от китайската медия Cailian Press, хората казаха, че Baidu ще стане местен доставчик на генеративен AI модел на Apple за iPhone 16, компютърната операционна система Mac и предстоящата мобилна операционна система iOS 18.

В доклада се казва, че Apple е обсъдила сътрудничеството с Alibaba и друга китайска компания, която предоставя модели на големи езици, преди да избере Baidu. В него се казва, че американският технологичен гигант трябва да използва произведени в Китай AI модели за своите продукти в Китай поради регулаторни изисквания. AI услугите на Baidu ще се използват само за китайски версии на продукти на Apple, се казва в доклада.

The Wall Street Journal съобщи миналата седмица, че Apple е провела предварителни разговори с Baidu за използването на нейната AI технология.

Китайските регулатори трябва да одобрят генеративни AI модели, преди да могат да бъдат пуснати на обществеността. Ernie Bot на Baidu е един от повече от 40 модела, които вече са одобрени.

Baidu и Apple не отговориха веднага на исканията за коментар от Dow Jones Newswires в понеделник.

„Ако се сбъдне, това ще бъде перфектна брандираща кампания за Baidu и неговия AI продукт, Ernie Bot“, каза анализаторът на Nomura Jialong Shi пред Dow Jones Newswires.

Подобно одобрение от Apple би било голям тласък за Baidu на фона на засилващата се конкуренция сред производителите на LLM в Китай. Водещи играчи в тази област като ChatGPT на OpenAI и Gemini на Google не са налични в страната.

Усилията на китайската компания за търсачки да разработи AI надминаха очакванията на анализаторите, с по-бърза от очакваното монетизация, каза анализаторът Ann Romain от Zephirin Group в изследователска бележка.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли каза, че AI облачните бизнеси на компанията вероятно ще бъдат основен двигател на приходите през 2024 г., прогнозирайки, че приходите ще нараснат рязко до „няколко милиарда юана“.

Анализаторът на Daiwa Джон Чой каза, че потенциалното партньорство с Apple ще помогне на Baidu допълнително да монетизира своите AI инициативи.

„Признаването от глобална технологична централа като Apple“ ще даде на Baidu необходимото предимство, за да остане над своите китайски конкуренти, каза Ши от Nomura.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

 

Източник: https://www.investor.bg/