Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, „Клуб Investor“

Новите данни за базисната инфлация в САЩ, която премахва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, промениха нагласите на пазарите кога може да започне намаляването на лихвените проценти на Федералния резерв. Очакваното първо намаляване през март няма да се състои и едва ли може да се очаква такова през лятото. Най-вероятното първо намаляване ще бъде през третото тримесечие, ако има такова, каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor“ по Bloombergtv.bg

Това очакване беше фундамент за пазара и цялото му нарастване от края на октомври. Инфлацията върви надолу, но показателите се задържат, и това обуславя взимането на решение за задържане на лихвите“, добави той.

По думите му в Германия започват да се проявяват негативните ефекти от техническата рецесия с осезаемо увеличаване на безработицата и свиване в потреблението.

„Това ще се отрази в БВП… Още миналата година имаше фалити на германски компании; това означава освобождаване на работна сила – доста българи работят в Германия, няма да се учудя, ако започне обратният процес на леко връщане към родината. Ние говорим дали да внасяме работна сила от Индия или Виетнам – защо да не си върнем нашата, която е с потенциал и възможности.“, каза Фезелов.

Трите основни индекса в САЩ вървят нагоре, като задържането тази седмица може да е сигнал за техническа корекция от 10%, което само ще продължи ръста в по-дългосрочен план.

Спадът в сектора на електромобилите заради заниженото търсене доведе до разговори за кооперация между големите европейски автомобилни гиганти, за да могат да отговорят на САЩ и Китай, коментира Фезелов. В същото време Ford спря за момента развитието на своята EV стратегия.

Тази седмица Русия спря за неопределено време износа на горива заради повишеното вътрешно търсене и получилия се недостиг. ОПЕК от своя страна се очаква да преразгледа квотите си, за да поддържа лекия дефицит на пазара.

Какво се случва с биткойн и как се отразява предстоящият халвинг, как се движат златото и валутните пазари може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

 

Източник: https://business.dir.bg/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новите данни за базисната инфлация в САЩ, която премахва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, промениха нагласите на пазарите кога може да започне намаляването на лихвените проценти на Федералния резерв. Очакваното първо намаляване през март няма да се състои и едва ли може да се очаква такова през лятото. Най-вероятното първо намаляване ще бъде през третото тримесечие, ако има такова, каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Това очакване беше фундамент за пазара и цялото му нарастване от края на октомври. Инфлацията върви надолу, но показателите се задържат, и това обуславя взимането на решение за задържане на лихвите.“

В Германия започват да се проявяват негативните ефекти от техническата рецесия с осезаемо увеличаване на безработицата и свиване в потреблението, каза Фезелов.

„Това ще се отрази в БВП… Още миналата година имаше фалити на германски компании; това означава освобождаване на работна сила – доста българи работят в Германия, няма да се учудя, ако започне обратният процес на леко връщане към родината. Ние говорим дали да внасяме работна сила от Индия или Виетнам – защо да не си върнем нашата, която е с потенциал и възможности.“

Трите основни индекса в САЩ вървят нагоре, като задържането тази седмица може да е сигнал за техническа корекция от 10%, което само ще продължи ръста в по-дългосрочен план.

Спадът в сектора на електромобилите заради заниженото търсене доведе до разговори за кооперация между големите европейски автомобилни гиганти, за да могат да отговорят на САЩ и Китай, коментира Фезелов. В същото време Ford спря за момента развитието на своята EV стратегия.

Тази седмица Русия спря за неопределено време износа на горива заради повишеното вътрешно търсене и получилия се недостиг. ОПЕК от своя страна се очаква да преразгледа квотите си, за да поддържа лекия дефицит на пазара.

Какво се случва с биткойн и как се отразява предстоящият халвинг, как се движат златото и валутните пазари може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.