Няколко български града се появиха във водещата класация на европейските градове и региони на бъдещето на fDi Intelligence. Изследването сравнява най-обещаващите инвестиционни дестинации в цяла Европа. Тази година класацията оценява 330 европейски града, разделени според размера на населението в пет групи — големи, големи, средни, малки и микро градове — както и 141 европейски региона, разделени в три групи — големи, средни и малки региони.

Градове бяха класирани в пет подкатегории: икономически потенциал; бизнес удобство; свързаност; човешки капитал и начин на живот; и ефективност на разходите.

На втора позиция в класацията – за големите по размер градове, осигуряващи най-голяма ефективност на разходите се нареди София.

Трите български града Русе, Стара Загора и Бургас се появиха в класацията за малките регионите с най-голяма ефективност на разходите. В тази класация попадат още Пловдив, Варна и София-област.

На 9-та позиция в категорията малки градове, осигуряващи удобство за бизнеса се нареди София-област.

Столицата ни попадна и на 9-та позиция по отношение на човешки капитал и  начин на живот в малките градове.

Франкфурт, Вроцлав и град Люксембург

оглавиха съответните си категории: големи градове, градове със среден размер и малки градове.

Междувременно Лондон потвърди лидерството си в категорията на големите градове, като Барселона се откроява като най-добрият град за своята стратегия за ПЧИ. Сред регионите Парижкият регион (Ил дьо Франс) спечели сред големите региони, като Северна Холандия и Дъблинският регион също се представиха силно.

Пейзажът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа се оказа труден през 2023 г., като инвестициите са намалели спрямо година по-рано както по отношение на броя на проектите, така и по отношение на заложените капитали. Като цяло делът на Европа в глобалния пай на ПЧИ се сви през 2023 г., представлявайки приблизително 29% от общите проекти, обявени през 2023 г. — спад от приблизително 36% през 2022 г.

Класацията на европейските градове и региони на бъдещето 2024 събра проучвания от европейски агенции за насърчаване на инвестициите за друга категория: категорията „Стратегия за ПЧИ“.

Жури, съставено от трима експерти в областта на насърчаването на инвестициите и икономическото развитие — Каролина Ариагада Питърс, Шон Дъгън, Джудит О’Дохърти — както и редакторът на fDi Якопо Детони и репортерът Сет О’Фарел, прегледа 117 кандидатури от градове и региони в цяла Европа . Това е единствената качествена категория в иначе базираната на данни класация, която се вписва в общите резултати.

Резултати от градовете

Триото, съставено от Лондон, Амстердам и Дъблин, продължава да оглавява категорията на големите градове.

Данните показват, че столицата на Обединеното кралство е най-добрият град в Европа по наличие на таланти и начин на живот. Той е сред най-добре свързаните градове, предлага най-добрата бизнес среда и има най-големия икономически потенциал от всички големи европейски градове. Амстердам го следва благодарение на подобна комбинация от наличие на таланти, свързаност, бизнес среда и икономически потенциал, докато Дъблин спечели третото си място до голяма степен благодарение на икономическите си перспективи.

 

Източник: https://money.bg/