Николай Бояджиев, икономически директор на Maxcom и Кирил Саксанов, директорът на ПГМ Пловдив, „В развитие“

След COVID пандемията електрическите велосипеди добиха още по-голяма популярност, защото се асоциират с условия на ползване като алтернативен градски транспорт, бързо придвижване и здравословен начин на живот. Технологиите при електрическите велосипеди се развиват изключително бързо и с динамика, с която само за няколко години в Европа вече 40% от велосипедите са електрически, но в България не е такава тенденцията. Това коментираха Николай Бояджиев, икономически директор на Maxcom и Кирил Саксанов, директорът на ПГМ Пловдив в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Като основен проблем след COVID пандемията Бояджиев посочи дългият срок за доставка и възможността да се обезпечават поръчките в необходимото време, тъй като производителят на електрически велосипеди Maxcom доставя компоненти от над 300 доставчика в цял свят. Логистиката беше изключително нарушена, което възпрепятстваше нормалното планиране, обезпечаване на производството и съответно задоволяване на нуждите на пазара.

„Като критичен компонент се явяваха самите мотори – електрическата част и батерията, за която има недостиг и дефицит. Към настоящия момент тези затруднения са нормализирани.“

Инвестициите на Maxcom вече са факт, като изпълняват инвестиционната си програма, която предвижда много сериозен капацитет за електроиндустрията от близо 400 000 велосипеда. Това спрямо обемите, които произвеждаме за 2023 г., е двоен капацитет. Към настоящия момент нямаме потребност от този висок капацитет. Стремежът ни оттук насетне е да задоволяваме все по-високите изисквания за качество и поставените от клиента, заяви Бояджиев.

„По-ниският интерес в България сравнение с други западни държави основно се дължи на ценовия клас, тъй като средната цена на един електрически велосипед, който се произвежда от Maxcom е около 1600 евро в момента. Това е причината в България да се продават едва десетки или стотици велосипеди, а не хиляди.“

Можем да кажем, че България вече се е превърнала в европейски хъб за производство на електромобили, тъй като до 2022 г. страната ни заема пето място в ЕС по производство, а за миналата година в сегмента за електрически автомобили заемаме второ място. Всички големи компании в сектора са създадени в средата на 90-те години и към настоящия момент имат своя опит, експертиза, знания и ноу-хау. България представлява съществен фактор за европейския пазар в производството на велосипеди и страната ни се припознава като такава дестинация, подчерта още Бояджиев.

Инициативата, чрез която Maxcom подпомага Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив да се сдобие с два модерно оборудвани кабинета, генерира изключителен интерес от страна на учениците, защото това са високотехнологични кабинети, които им дават възможност да практикуват своите знания и умения. По този начин производството, което съществува в Maxcom, се пренася в лабораториите на училището, смята Саксанов.

„Това дава възможност за много близка връзка между реалното производство и обучителния процес. Мини производствената линия, върху която се работи в училището е малка по обем, но се разглеждат и постигат всички детайли и настройки на велосипеда.“

Според Саксанов несъмнено дуалната програма с Maxcom дава изключително предимство на учениците, които изучават специалността „Електрически превозни средства“, тъй като до 10-и клас ще имат възможност да се изучават в технологичните кабинети, а в 11-ти клас идват дори в реалното производство. Тази програма ще даде достатъчно добра подготовка на учениците в реални условия и компаниите няма да има нужда да отделят усилия и ресурси за обучаването им.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/