Фpeнcĸaтa ĸoмпaния nРеrf пpeдcтaви aнaлиз нa фиĸcиpaнитe и мoбилнитe вpъзĸи y нac

Най-бързата мобилна мрежа в България – и то с голяма преднина, е тази на A1, като фиксираният интернет на телекома също е на първо място по качество, но при поделено лидерство с предложенията на Vivacom. Това става ясно от проучвания на качеството на връзката с Глобалната мрежа в България, извършени от френската компания nPerf в периода 1 януари – 31 декември 2023 г.

Мобилна надпревара с ясен лидер

По показателя скорост мрежата на A1 достига средно ниво от 221 мегабита в секунда, докато вторият – Vivacom, е с двойно по-слабо представяне (106,65 Mb/s), а Yettel остава далеч назад (85 Mb/s), става ясно от доклада по темата.

В същото време, третият става първи при един от тестовете – качеството на стрийминг от YouTube в резолюция 360p, 720p и 1080p. Резултатите на трите телекома, обаче са доста близки.

A1 печели надпреварата по скорост на отваряне в браузъра на петте най-популярни според nPerf сайта, за най-малко времезакъснение (близо 60 на сто са с по-малко от 30 милисекунди, което е важно например за мобилните геймъри), както и при скоростта на ъплоуд – 31,45 Mb/s срещу 20 за Yettel и около 17,4 за Vivacom.

Снимка 652778

Източник: nPerf

Прави впечатление, че според nPerf сред абонатите на Vivacom има най-голям процент такива с ниска мобилна скорост на сваляне и качване на файлове (до 5 мегабита в секунда), а Yettel, макар да е със средно най-бавната мрежа за download, има най-голям дял потребители с “отлични” показатели за свързаност – над 25 мегабита в секунда.

На глобално равнище средната скорост на мобилните мрежи в България е 152 Mb/s, което надминава например Германия (98 Mb/s), Италия (74 Mb/s) или Испания (70 Mb/s).

Споделено първо място у дома и в офиса

Ако при мобилните мрежи A1 има отчетлива доминация, то при фиксирания интернет ситуацията е по-сложна. Там сред големите доставчици с национално покритие Vivacom има сериозно предимство в средната скорост на download (96,35 Mb/s срещу 75,97 Mb/s на Vivacom и 42,58 Mb/s на “Булсатком”), но и при качването на информация към отдалечен сървър (72 Mb/s срещу около по около 44 на конкурентите).

В същото време, A1 и “Булсатком” имат по около 35 милисекунди времезакъснение на връзката, което е доста по-добро от това на Vivacom (44,49 ms).

Снимка 652779

Източник: nPerf

nPerf посочват и какво е съотношението на доставчиците в извадката им – 48,45% са от Vivacom, 40,66% – от A1 и 10,89% – от “Булсатком”.

Голяма бележка под линия

В официалното си съобщение nPerf представят себе си като “френска компания с повече от десетилетие опит в измерването на интернет връзките”. “В nPerf сме независими от операторите и публикуваме резултати за много държави в Европа и света”, заяви в имейл представител на компанията.

От двата доклада става ясно, че данните са набрани от потребителски тестове през уеб и мобилно приложение. По подобен начин и най-известният играч на пазара – Ookla, мери скоростта на връзката.

От nPerf обясниха за Money.bg, че резултатите от докладите се базират на 56 430 теста на фиксирана връзка и 11 722 – на мобилна.

Броят тестове е важен, защото от него зависи представителността на данните.

Например, годишната награда на Ookla, в надпреварата за която мобилните мрежи са класирани сходно (но при доста по-различни средни скорости) на база около 250 000 теста.

В публикуваните данни на nPerf липсва и разбивка за видовете свързаност – макар тя да се идентифицира при тестването. През 2023 г. Yettel започна по-усилено да промотира своите фиксирани услуги, които са чрез мобилна свързаност, но не са включени в доклада.

.

.

Източник: https://money.bg/