Пулсът на инфлацията в САЩ вероятно ще продължи да се забавя в началото на годината, което спомага за подхранването на очакванията, че Федералният резерв ще намери намаляването на лихвените проценти за по-приемливо през следващите месеци.

Основният индекс на потребителските цени, мярка, която изключва храните и горивата за по-добра картина на основната инфлация, се очаква да се увеличи с 3,7% през януари спрямо година по-рано.

Това ще отбележи най-малкия напредък на годишна база от април 2021 г. и ще подчертае напредъка, който председателят на Фед Джером Пауъл и колегите му са постигнали в преодоляването на инфлацията. Общият CPI вероятно се е повишил с по-малко от 3% за първи път от близо две години, прогнозират икономисти в доклада от вторник.

Въпреки че признават този напредък, политиците се отнасят хладно към идеята, че лихвите може да бъдат намалени още следващия месец.

Тяхното търпение има корени в икономика, която свети зелено, най-голямата от които е пазарът на труда. Трайният растеж на заетостта поддържа разходите на потребителите. Отделен доклад в четвъртък се очаква да разкрие ново увеличение на продажбите на дребно, с изключение на моторни превозни средства и бензин.

Охлаждането на инфлацията, заедно с очакванията, че разходите по заемите ще се понижат тази година, обяснява неотдавнашното подобрение в потребителското доверие. Проучване на Университета на Мичиган, планирано за публикуване в петък, се очаква да покаже индекс на настроения, който се задържа близо до най-високото ниво от юли 2021 г.

Инвеститорите също така ще наблюдават изказванията на служители на Фед в дните след данните за индекса на потребителските цени, за да преценят времето на всяко бъдещо намаление на лихвените проценти. Сред тези в графика са президентите на регионалните банки Рафаел Бостик от Атланта и Мери Дейли от Сан Франциско, които и двамата гласуват за политиката тази година.

„При вземането на решение кога да започне да намалява лихвените проценти, Фед ще трябва да съпостави данните, с които разполага – които показват инфлацията в бърза посока към целта от 2% – с рисковете инфлацията да избухне отново или пазарът на труда да отслабне още повече рязко. Данните през следващата седмица ще вземат предвид това решение, но няма да дадат окончателен отговор.“, според Анна Уонг, Стюарт Пол, Елиза Уингър и Естел Оу, икономисти в Bloomberg Economics.
Обръщайки се на север, канадските продажби на жилища ще разкрият дали пазарът продължава да се нагрява преди очакваните намаления на лихвените проценти в средата на годината. Данните за новопостроените жилища и производството също ще бъдат публикувани.

Сред глобалните акценти тази седмица ще бъдат включени японският брутен вътрешен продукт, инфлацията и заетостта в Обединеното кралство и свидетелството на шефа на централната банка на еврозоната.

Азия

Икономиката на Япония се очаква да се възстанови от лошото си представяне през лятото, предоставяйки още един сигнал за централната банка на Япония, тъй като тя се готви да прекрати своята политика на отрицателни лихви.

Цифрите от четвъртък също са готови да потвърдят, че Япония е изпаднала до четвъртата по големина икономика в света след САЩ, Китай и Германия.

Пазарите в Китай ще бъдат затворени за празнуването на лунната Нова година и не са планирани големи издания.

Гуверньорът на Централната банка на Индия Шактиканта Дас, който запази ястребова позиция на заседанието за лихвените проценти в четвъртък, може да види известен напредък в борбата си с инфлацията в началото на седмицата, като се очаква потребителските цени да растат с по-бавни темпове през януари. Това обаче вероятно няма да е достатъчно бавно, за да се говори за промяна на политиката.

Смята се, че филипинската централна банка поддържа лихвите стабилни в четвъртък, след като цените продължиха да отслабват и там.

Данните за работните места в Австралия по-рано през деня показват връщане към растеж след загубите през декември.

Сингапур ще преразгледа данните си за брутния вътрешен продукт преди търговските данни на следващия ден.

Губернаторът на RBNZ Адриан Ор излага най-новата си позиция относно политиката и инфлацията от 2% в реч в петък сутринта, като данните за БВП на Малайзия затварят седмицата.

Европа, Близкия изток, Африка

Данните за Обединеното кралство ще бъдат в центъра на вниманието. Във вторник числата на заплатите може да покажат най-слабия натиск върху заплащането от 2022 г. насам, развеселявайки служители на Bank of England, които – подобно на глобалните колеги – се насочват към намаляване на лихвите.

Политиците също така ще разгледат внимателно очакваното по-високо увеличение на инфлацията в основния индикатор и основната мярка, която премахва нестабилни елементи като енергията, в данните, очаквани в сряда.

На следващия ден БВП ще покаже как затягането на BOE удря растежа. Икономистите смятат, че Обединеното кралство е стагнирало през четвъртото тримесечие, избягвайки рецесията за момента.

Данните за инфлацията за януари също ще бъдат публикувани в по-широкия регион тази седмица:

Ръстът на потребителските цени в Швейцария вероятно се е забавил до 1,6%, докато Дания ще публикува еквивалентни числа.

В Източна Европа се очаква инфлацията да е отслабнала значително в Полша и Чешката република, докато се е повишила в Румъния.

В Гана процентът вероятно ще се е понижил от 23,2% месец по-рано, докато показателите в Нигерия може да са се ускорили от 28,9% на фона на слабостта на валутата.

А в Израел инфлацията се очаква да се забави до 2,7%.

Планирани са и поредица от данни за БВП за четвъртото тримесечие, като растежът в източноевропейските икономики и Норвегия вероятно ще остане слаб.

Промишленото производство в еврозоната в четвъртък е връхна точка във валутния регион, с четвърти месечен спад през декември, прогнозиран от икономисти на фона на спад на фабричното производство в икономики, включително Германия.

Изявите на политици ще привлекат вниманието. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард свидетелства пред законодателите в четвъртък, докато са предвидени и множество събития с участието на нейни колеги.

Говорейки този уикенд, членът на Управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета каза, че „времето за обръщане на позицията на паричната политика наближава бързо“, предупреждавайки да не се чака твърде дълго с намаляването на лихвите.

В Норвегия гуверньорът Ида Уолден Бахе ще направи своето годишно обръщение към надзорния съвет на Norges Bank.

Няколко решения за тарифи са в календара в целия регион:

В Румъния във вторник централната банка вероятно ще запази лихвения си процент на 7%, тъй като инвеститорите следят за улики за потенциални съкращения.

Замбийските власти са готови да увеличат разходите по заемите в сряда, за да подкрепят разбитата валута и да ограничат нарастващия ценови натиск.

В същия ден политиците на Намибия вероятно ще оставят разходите по заемите непроменени в съответствие с паузата в Южна Африка миналия месец.

И в петък Банката на Русия може да остане на изчакване, след като управителят Елвира Набиулина посочи през декември, че основната лихва ще остане повишена за продължителен период, за да се справи с инфлацията, която е почти двойно над целта от 4%.

Латинска Америка

Празникът Карнавал създава тихо начало на седмицата, но Аржентина се завръща в сряда, за да публикува януарския си отчет за инфлацията.

Потребителските цени вероятно са се повишили с 21,9% миналия месец, според икономисти, анкетирани от централната банка, спад от 25% през декември. Тази прогноза предполага годишен темп от над 250%, спрямо 211% в края на 2023 г.

Инфлацията се повиши след девалвацията на песото с 54% на президента Хавиер Милей и премахването на ценовия контрол върху стотици ежедневни потребителски продукти.

Колумбия публикува набор от данни, подчертаващи рязкото забавяне на това, което беше една от ярките светлини в Латинска Америка след пандемията.

Промишленото производство, производството и продажбите на дребно са отрицателни от март, докато производството за четвъртото тримесечие вероятно се е свило спрямо предходните три месеца. Ръстът на БВП за цялата година може да надхвърли едва 1%, което е много по-малко от показанията за 2021 г. и 2022 г. от 11% и 7,5%.

Бразилия публикува данни за БВП за декември преди тримесечния и годишния отчет, който трябва да бъде изготвен на 1 март, докато Перу публикува данни за икономическата активност през декември заедно с безработицата през януари за Лима, столицата и най-големият град.

И накрая, централната банка на Чили публикува протокола от януарското си решение да намали със 100 базисни пункта до 7,25%. Икономисти, анкетирани от централната банка, виждат това достигане на 4,75% до края на годината с инфлация от 3%.

 

Източник: https://www.infostock.bg/