Дa знaeтe ĸaĸвo дa избягвaтe мoжe дa бъдe cъщo тoлĸoвa вaжнo, ĸoлĸoтo и дa знaeтe в ĸaĸвo дa инвecтиpaтe. Сега ще погледна към класацията нa нaй-лoшитe пoтeнциaлни инвecтиции пpeз настоящата 2023-a гoдинa, въз ocнoвa нa тяхното представяне до момента.

Разбира се, правя уговорката, че не всички инструменти в съответните групи класове са се представяли зле, има и изключения.

Акциите на някои непечеливши, бързорастящи компании

Настоящата година не бе особено ползотворна за акциите на меме-компаниите, както и за някои бързорастящи компании, без печалби. Причината – повишаването на лихвите от страна на Фед, което освен, че се очаква да охлади икономиката, доведе до сериозен ръст на разходите за лихви на силно-задлъжнелите и често непечеливши компании.

Справка сочи, че акциите на AMC, една от най-популярните, сред търговците меме-акции, са поевтинели със 78% от началото на годината. Разбира се, не всички компании от тази група се представят толкова зле, като книжата на GameStop са загубили едва 4% от стойността си от началото на годината.

Тези представяния обаче, далеч не изглеждат толкова добри, на фона на ръста на S&P 500 с над 16% и близо два пъти по-голямото повишение на технологичния Nasdaq.

Пени акциите

Това са някои от най-евтините и високорискови акции на компании с малък или никакъв опит, финансова стабилност или регулаторен надзор.

Традиционно, този род високорискови активи, винаги са се представяли различно от целия пазар. Силното повишение на най-големите публични компании в САЩ, от началото на годината, понижи интереса на инвеститорите към най-евтините акции и доведе до сериозни загуби за много от инвеститорите на тези пазари.

Dogecoin

Криптовалута, която бе създадена като шега и няма присъща стойност, полезност или иновация, но разчита на одобрения от знаменитости и интернет мемета за своята популярност, донесе загуба на инвеститорите от над 10% от началото на годината. При това, на фона на доста добро представяне за водещите криптовалути, като биткойн например поскъпна с близо 58%. Както се вижда, не всичко, което е крипто поскъпва в тандем.

Залог на волатилността

Очакванията за рецесия и проблеми за пазарите, не се материализираха през тази година. Ръстът на водещите световни индекси и в частност на американските, който до голяма степен изненада пазарните участници, на практика доведе до рязко понижение на волатилността и всички продукти свързани с нея.

Фондът UVXY например, продукт базиран на индекса на волатилността, е поевтинял с близо 78% от началото на годината, което го прави един от най-поевтинелите финансови продукти на пазарите.

Природният газ

Силната обезценка на природния газ от началото на годината, донесе огромни загуби на всички продукти базирани на суровината (индексните фондове), поставяйки ги сред най-губещите специализирани фондове. Лъч надежда може да има за инвеститорите в суровината с настъпването на зимата и при евентуално по-студено за сезона време.

Някои индустриални метали

Слабото възстановяване на Китай и прогнозите за забавяне на ръста на световната икономика, следствие на повишаването на лихвите от страна на централните банки, повлияха негативно на индустриалните метали. Особено силно бяха засегнати цинкът и никелът – загубили около 20% от стойността си от началато на годината. засегнат никелът

Под матрака (или другаде в дома ви)

Това е може би едно от най-лошото място да държите парите си, тъй като не печелят лихва, губят стойност поради инфлация и са уязвими за кражба или повреда. И въпреки това, много хора го правят – държат кеш под матраците си. Това в среда на инфлация от 5-6%, както и повишаване на лихвите по депозитите не е особено добро решение.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: