Mackenzie Investments, един от най-големите мениджъри на фондове в Канада, става по-малко оптимистично настроен към акциите и вижда по-добра стойност в облигациите след ръста от 13% за световните акции през първото полугодие.

Кампаниите на централните банкери за повишаване на разходите за заеми започват да оказват влияние върху икономиката и в крайна сметка ще принудят инвеститорите към по-отбранителен режим, каза в интервю Лесли Маркс, главен инвестиционен директор на Mackenzie за акции. Има 60% шанс за рецесия в САЩ през следващите 12 месеца, според икономисти в скорошно проучване на Bloomberg.

„Смятаме, че докато данните продължават да се разгръщат през останалата част от годината, хората ще видят, че икономиката всъщност се забавя“, намалявайки корпоративните печалби, каза тя. „Относителната стойност съществува в момента във фиксиран доход.“

Стратезите на фирмата препоръчват добавяне на дълг с инвестиционен клас и акции по-ниска оценка.

Гледната точка на Mackenzie отразява нарастващата предпазливост сред глобалните мениджъри, че ръстът на показателите за акции не е в синхрон с икономическата реалност. Докато бумът на изкуствения интелект задвижи печалбите на глобалните технологични акции, прикривайки слабостите в други сектори, ястребовата реторика на централната банка подкопава оптимизма за икономическо меко приземяване.

Pacific Investment Management Co. е сред фирмите, които предупреждават за възможността от рецесия на някои развити пазари поради високи лихвени проценти, което прави висококачествените държавни и корпоративни облигации привлекателни.

Mackenzie, подразделение на IGM Financial Inc., управлява 190 милиарда канадски долара (143 милиарда долара), включително балансирани портфейли. Глобалният балансиран фонд Mackenzie Ivy повиши разпределението на фиксирания си доход до над 24% към края на май, от 21% в края на миналата година, като същевременно намали акциите. По-голямата част от облигациите му са с инвестиционен клас.

Маркс каза, че всяка рецесия вероятно ще бъде лека, но „забавянето на икономиката ще играе по-силна роля в перспективите за акциите“ през втората половина на 2023 г.

В рамките на акциите инвеститорите трябва да предпочитат по-малко циклични сектори, които ще се представят по-добре в по-трудна икономика, като здравеопазването и основните потребителски стоки, каза Маркс. Тя също харесва японските акции, чиито бенчмаркове се търгуват близо до най-високите нива от повече от три десетилетия.

„Това беше игнориран пазар за много дълго време извън тази година“, каза тя. Банката на Япония все още може да бъде принудена да коригира политиката си за контрол на кривата на доходност, което би укрепило йената, в полза на чуждестранните собственици на японски акции, добави Маркс. Стопанствата на Mackenzie, регистрирани в Токио, включват производителя на медицинско оборудване Terumo Corp. и търговеца на дребно Seven & I Holdings Co., според оповестяванията на фонда от 31 май.

Източник: https://www.infostock.bg/