Изграждането на дългосрочно богатство изисква търпение. Вместо краткосрочна търговия, това изисква намиране на компании, които могат да се комбинират в продължение на десетилетия. Дългосрочните инвестиционни акции ще осигурят изключителна възвръщаемост в дългосрочен план, тъй като увеличават приходите и комбинираните печалби.

Изборът на акции за изграждане на богатство изисква разбиране на темите и тенденциите, които са в основата на растежа. Светските тенденции могат да подкрепят растежа в продължение на десетилетия и най-добре позиционираните акции с растеж извличат ползите, пише InvestorPlace.

Чудесен пример е възходът на електронната търговия и спадът на физическите магазини. Amazon (AMZN) се позиционира като най-евтиният онлайн търговец на дребно с най-широк избор, което го подготви за две десетилетия на поскъпване на акциите.

През следващите десетилетия ще има дългосрочни инвестиционни акции, които ще се възползват от светските тенденции. Тези теми представят огромни общо адресируеми пазари за определени компании.

По този начин, ако искате да забогатеете с акции, фирмите, които участват или задоволяват търсенето в тези области, ще бъдат огромни победители. Ето няколко дългосрочни акции с висока доходност, които ще скочат в дългосрочен план.

Lennar Corporation (LEN, LEN-B)

Поколението X, поколението на милениалите и поколението Z се установяват по-късно от бума. Наистина, изследването на Redfin показва, че нивата на собственост на по-младите поколения са под тези на поколението на бумърите. По този начин има огромен попътен вятър за строителите на жилища като Lennar, тъй като разликата се затваря.

Lennar е вторият по големина строител на жилища в САЩ, освен домакинството от поколението на хилядолетието и поколението Z, компанията има и друг попътен вятър. Пазарът на жилища в САЩ е с огромно недостиг.

Строителството на жилища изостава в създаването на домакинства след Голямата финансова криза през 2008 г. В резултат жилищното строителство в САЩ все повече разчита на продавачите.

Но това се промени, след като процентът на Федералния резерв се повиши през този цикъл. Лихвите по ипотечните кредити скочиха до над 7%. В резултат на това собствениците на жилища, които са финансирали съществуващите си домове с лихва от 2-3%, не са склонни да продават, което води до силно недостиг на предлагане на пазара.

По отношение на финансовото представяне Lennar имаше огромен растеж. Приходите скочиха от 3 милиарда долара през фискалната 2010 г. до 32,8 милиарда долара през финансовата 2022 г.

В средносрочен план обаче компанията изпитва спад в приходите, тъй като предизвиканата от Ковид-19 лудост за купуване на жилища намалява.

Приходите през второто тримесечие на 2023 г. намаляха, тъй като средните цени паднаха до 449 000 долара в сравнение с над 500 000 долара през предходната година. Печалбите са по-ниски – 872 милиона долара спрямо 1,3 милиарда долара.

Докладът обаче подчерта и много зелени издънки. Обемите на доставките по домовете са нараснали с 3% на годишна база до 17 074. Междувременно разходите намаляха, което доведе до възстановяване на брутните печалби. Ръководството очаква по-нататъшни спадове на разходите, тъй като инфлацията при суровини като дървен материал се забавя.

Позицията на Lennar като национален строител на жилища го определя да обслужва пазар с недостатъчно предлагане. През следващото десетилетие това ще бъде една от най-добрите акции за изграждане на богатство. Към момента на писане, акциите са се увеличили с 38,5% от началото на годината. Но акциите все още са евтини, търгувайки се при форуърдна цена към печалба от 9.

Alphabet (GOOG, GOOGL)

Въпреки опасенията от конкуренция от базирания на изкуствен интелект Bing, компанията майка на Google, Alphabet, има много възможности за това. В своя основен пазар – Търсене – тя доминира над конкуренцията с над 85% пазарен дял на настолни компютри и над 95% на мобилни устройства.

Освен търсенето, Alphabet е подходящо позициониран за растеж в няколко светски тенденции.

Тя е лидер в изследванията на AI от придобиването на DeepMind през 2014 г. Нейните AI отдели обучават различни модели LaMDA и PaLM в продължение на няколко години.

Функцията за търсене използва AI в своите алгоритми и в рекламите, за да създава подкани, които насърчават покупките.

Въпреки че Alphabet бавно пуска своите AI продукти поради опасения за безопасността, сега бързо пуска тези иновации на пазара. По време на конференцията си Google I/O през май компанията обяви няколко AI функции, които ще се интегрират в Google Workspace и Search.

Друг недооценен бизнес е YouTube. При стрийминг на видео, това е главоломна сила и надмина 80 милиона музикални и премиум абонати през септември 2022 г. YouTube генерира 6,7 милиарда долара приходи от реклама през първото тримесечие на 2023 г. Тъй като стриймингът измества традиционната телевизия и кабел, приходите ще продължат да растат.

Най-бързо развиващото се подразделение, Google Cloud, е в режим на разширяване. Приходите за последното тримесечие бяха 7,45 милиарда долара, нараствайки с 28% на годишна база.

Въпреки че бизнесът се конкурира с AWS и Azure, предстои много растеж. В края на краищата, McKinsey изчислява, че 3 трилиона долара EBITDA са готови за грабване в облака до 2030 г.

И накрая, Alphabet е машина за иновации с история на създаване на нови бизнеси. Например подразделението за автономно шофиране, Waymo, иска да направи самостоятелното шофиране реалност.

Имайки предвид тези огромни попътни ветрове и историята на иновациите, е изненадващо, че пазарът се отнася към Alphabet със скептицизъм. Тя се търгува при форуърдно P/E от 19,20 пъти, възможност за инвеститори, които търсят дългосрочни инвестиционни акции.

Johnson & Johnson (JNJ)

Според Statista глобалните разходи за здравеопазване на човек ще се увеличат от 1129 долара през 2019 г. до 1515 долара през 2050 г.

Няма по-добър начин да играете тази тенденция от Johnson & Johnson, една от най-големите фармацевтични и медицински компании в световен мащаб.

Тази година JNJ акциите се представиха по-слабо поради различни причини. Ротацията на сектора от защитни акции към растеж очевидно е навредила на акциите. Друг попътен вятър са разпоредбите за ценообразуване на лекарствата от Закона за намаляване на инфлацията. И накрая, съдебните дела за талк също надвиснаха над акциите.

Въпреки това нещата се оправят за акциите. Компанията наскоро отдели Kenvue (KVUE), своя бизнес с потребителски продукти. И ръководството планира да завърши отделянето до края на годината. След като бъде завършена, компанията ще бъде по-фокусирана здравна компания.

С Johnson and Johnson вие се наслаждавате на предимствата на разнообразието и мащаба. Компанията има 26 платформи – 14 във фармацевтиката и 12 в MedTech – с над 1 милиард долара продажби. Ширината и необходимостта от неговите продукти правят JNJ акциите едни от най-добрите дългосрочни инвестиционни акции за закупуване.

Фармацевтичното портфолио е най-добрият в класа франчайз. Сегментът произвежда най-добрите лекарства, например Darzalex за мултиплен миелом и Invega за шизофрения.

В медицинските изделия компанията има доминираща позиция и прави иновации. През първото тримесечие на 2023 г. продажбите на медицински устройства са нараснали със 7,3% до 7,48 милиарда долара.

Компанията пуска на пазара нови продукти, като своята ортопедична система за тотална подмяна на колянна става VELYS. Вече това е най-бързо развиващата се система в САЩ.

Поради своето лидерство във фармацевтиката, ортопедията и хирургията и стабилното второ място във визията, компанията ще се възползва от застаряващото глобално население. Неговите мощни фармацевтични продукти и франчайз на MedTech, рейтинг AAA и стабилна доходност от дивиденти от 2,90% правят JNJ акциите перфектните акции, с които спокойно да спите през нощта.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/