Мечките ви правят умни, но биковете ви правят пари: Брайън Белски, BMO Capital Markets

Докато ралито на изкуствения интелект набира скорост, жалко за хората на Уолстрийт, които се опитват да разберат този пазар, неподвластен на гравитацията.

След като индексът S&P 500 отбеляза невероятния ръст от 16% през тази година, хем да си мечка, хем да грешиш, превръща живота на хората, на които се плаща, за да прогнозират накъде ще тръгнат акциите, в нещо много неудобно. След като бяха заслепени от устойчивостта на американската икономика досега, смирението е на дневен ред за професионалните продавачи, които продължават да се разминават с това, което предстои.

Дейвид Костин от Goldman Sachs Group Inc. очаква, че акциите ще продължат да поскъпват, докато Майк Уилсън от Morgan Stanley и Марко Коланович от JPMorgan Chase & Co. предупредиха инвеститорите да стоят настрана. В Bank of America Corp. има разногласия под един и същи покрив, като Савита Субраманян се очертава като един от най-оптимистичните гласове на пазара, докато колегата ѝ Майкъл Хартнет твърди, че предстои нов спад.

Едно нещо е сигурно: S&P 500 вече е надхвърлил средната си ценова цел за края на годината. Понастоящем стратезите очакват бенчмаркът да завърши 2023 г. малко под 4100, като затварянето в петък на 4450,38 го оставя с 8,5% над тази стойност. Последният път, когато измерителят се търгуваше над консенсусната цел по подобен начин, беше по време на пандемичната мания през септември 2020 г., според данни, събрани от Bloomberg.

Нищо чудно, че някои анализатори на акции звучат малко защитно, надявайки се, че прогнозите им ще се оправдаят достатъчно скоро, тъй като ястребовата политика на Федералния резерв хапе. Други отправят думи на смирение към клиентите си, изразявайки изкушението си да повишат целите си, докато технологичните мегакомпании се покачват.

Онези, които до голяма степен са прави, изпускат парата, наричайки скептиците твърде умни за собствените си интереси.

„Мечките ви правят умни, но биковете ви правят пари“, каза Брайън Белски от BMO Capital Markets, който наскоро повиши целта си за края на годината от 4300 на 4550. 

Crystal Ball
Пропуски в прогнозите на Уолстрийт. Прогнозите за следващия цикъл са трудна работа дори за опитните борсови прогностици 

Тесните лидерски позиции, рискът от рецесия и ревизиите на печалбите в посока надолу са някои от основните опасения, изразени от скептиците. Освен това през втората половина на годината може да се случи нещо голямо на пазарите или в цикъла на потребление и инвестиции – което да оправдае предпазливите в момента по отношение на рисковите активи. И все пак, поне засега, пазарът продължава да се покачва, а данните показват, че икономиката може да избегне рецесия.

„Със сигурност съм един от инвеститорите, които не очакваха това да се случи и не очакваха, дори когато започна, да продължи или да стигне толкова далеч“, каза Лиз Йънг, ръководител на инвестиционната стратегия на SoFi. „Хората, които бяха предпазливи, сега гледат на пазара и си казват: дали не пропускам нещо?“

В Citigroup Inc. Скот Хронерт посочва „липсата на конкретна подкрепа за ревизия на приходите“, за да реши да не повишава целта си.

„Колкото и примамливо да е да следваме тенденциите и да повишим целта си за края на годината, все още не виждаме фундаментална обосновка за това“, каза той.

В тези странни времена след пандемията, когато икономическият и пазарният цикъл преобръщат общоприетите схващания, мечките, които през едно тримесечие са изглеждали като гении, рискуват да изглеждат като чудаци през следващото. В същото време тези, които са спечелили слава, залагайки на технологичния бум, са повече от параноични, че техните бичи прогнози ще изглеждат като балон, ако нещата тръгнат надолу.

В по-общ план, когато става въпрос за прогнози за фондовия пазар, има четири квадранта: бичи, мечи, правилни и грешни, според Адам Паркър, бивш главен стратег по акциите на Morgan Stanley в САЩ.

„Най-лошият квадрант, в който можеш да попаднеш, когато работиш в някоя от тези фирми, е мечи и грешен, защото всъщност не си дал възможност да уловиш ръста за клиентите“, казва Паркър, който сега оглавява Trivariate Research. „Бил съм там и съм живял и в четирите квадранта – това е трудно място“.

Майкъл Кандровиц от Piper Sandler усеща горещината. Той все още смята, че S&P 500 ще се срине до 3 225 до края на тази година, което е най-мрачната цел там. Засега той не планира да променя прогнозата си. Според него последните възходящи ревизии на целите на стратезите приличат на преследването на инерцията през 2000 г. и 2007 г., когато според него продавачите са избутали инвеститорите пред „пословичния автобус“.

Crystal Ball

От друга страна, Джон Столцфус от Oppenheimer Asset Management Inc. се радва на по-добри дни. В един момент миналата година той прогнозира, че S&P 500 ще завърши 2022 г. на ниво 5330. Той затвори на 3 839,5 пункта. Тази година той влезе с цел от 4 400 – и мисли да я повиши, докато очаква допълнителни данни за инфлацията и заетостта, след като Фед пропусна да повиши лихвите през юни.

Когато пазарът достигна дъното през октомври, „това, което според нас се случи в този момент, е, че голяма част от негативните прогнози, които бяха изложени от мечките през 2022 г., по същество взеха всичко, което беше погрешно или несигурно, и го проектираха в безкрайност“, каза той. „Това се случва на мечите пазари.“

Същевременно Паркър казва, че е по-разумно да бъдем по-предпазливи, отколкото преди седем месеца, като се има предвид нарастващата разтегливост на американските акции и влошаването на кредитите. Но рязката промяна на гледните точки рискува да подкопае доверието в рамката на даден стратег.

„Просто не мисля, че искате да сте вечно обвързани с нещо“, каза той. „Защото данните се променят и мисля, че трябва да реагирате на новите данни, да ги възприемате и да ги вписвате в тезата си.“

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/