Скромните ръстове на американските акции в петък затвърдиха силните шест месеца на Уолстрийт, подхранвани от оптимизма на инвеститорите, че инфлацията намалява, докато икономиката продължава да е устойчива.
Нови данни добавиха импулс на пазарите в последния ден на юни, показвайки по-леки увеличения на основните цени през май в сравнение с месец по-рано, докато разходите на потребителите продължават да нарастват, макар и бавно.

Данните повишиха основните борсови индекси в ден на спокойна търговия, Nasdaq Composite регистрира най-доброто си първо полугодие от четири десетилетия – юни 1983 г. Индексът, ориентиран към технологиите, се покачи с 1,4% в петък, отбелязвайки ръст от 32% от края на 2022 г.

Ентусиазмът относно пробивите в областта на изкуствения интелект накара инвеститорите да се втурнат към акции на компании като Microsoft и Nvidia, докато оптимистичните корпоративни резултати и прогнози също повишиха привлекателността на сектора.
S&P 500 нарасна с 1,2% в петък, отбелязвайки ръст от 16% от декември.
Dow Jones Industrial Average добави 285.18 пункта, или 0.8%, за да завърши месеца на 34407.60.
Сред големите новини беше печалбата от 2,3% на Apple, която  вдигна пазарната капитализация на компанията над $3 трилиона. Apple завършва търговски ден на толкова висока стойност за първи път.
През първата половина на годината имаше моменти, в които ходовете на Федералния резерв за увеличение на лихвените проценти засенчваха търговията от страх, че по-строгите финансови условия могат да предизвикат рецесия. Към момента обаче пазарите и по-широката икономика успяват да избегнат множеството потенциални опасности, отбелязва The Wall Street Journal.

Финансовият сектор на S&P се повиши през второто тримесечие на 2023 г. след тежките първи три месеца, когато поредица от банкови фалити, започнали през март, предизвикаха притеснения за здравето на индустрията.

Решението в последната минута за отмяна на тавана на дълга на САЩ през юни успокои турбулентността на пазара на облигации. Пазарът на труда все още изглежда здрав въпреки новините за съкращения в много от големите корпорации.

Наскоро годишното рали при акциите – първоначално концентрирано сред малка шепа огромни технологични компании – показа признаци на разширяване. Всичките 11 сектора на S&P 500 са спечелили позиции през юни, добавя WSJ.
Солидното представяне на акциите беше добре дошла изненада тази година, но също така измести фокуса на инвеститорите към риска от по-нататъшните повишения на лихвените проценти от Фед, които могат да намалят икономическия растеж, казва Андерс Персон от Nuveen. По думите му през втората половина на годината инвеститорите ще наблюдават по-сериозно вероятностите за рецесия. Неговият екип вярва, че сега облигациите предлагат по-добър компромис между риск и печалба, отколкото акциите.
Държавните ценни книжа се повишиха в петък, намалявайки разпродажбите от четвъртък, които последваха неочаквано силната възходяща ревизия на темпа на растеж на американската икономиката за първото тримесечие.
Доходността на 10-годишните облигации, която се движи обратно на цените им, завърши на 3,818%, което е спад от 3,853% ден по-рано. Доходността на държавните облигации, която следва плътно ръста и прогнозите за лихвените проценти, се повиши значително през второто тримесечие, тъй като икономическите сътресения намаляха.
Корпоративните резултати се оказаха по-добри от очакванията на много анализатори тази година.
Но два нови отчета предизвикаха хладен отговор в петък. Акциите на Nike паднаха с 2,6%, след като в четвъртък вечерта компанията отчете по-малка печалба през последното тримесечие спрямо предходната година въпреки нарастващите продажби.
Constellation Brands, която продава бирените брандове Modelo и Corona, също съобщи в петък, че по-високите разходи са натежали върху печалбите ѝ, въпреки че продажбите са се подобрили. Акциите ѝ паднаха с 0,3%.
Въпреки положителния бизнес климат търговците на стоки са изправени пред затруднения, тъй като потребителите продължават да пренасочват разходите си към пътувания и преживявания, казва Джеймс Сейнт Обин, главен инвестиционен директор в Sierra Mutual Funds, цитиран от WSJ.
Данните от вчера показаха, че разходите на потребителите в САЩ се насочват обратно към услугите, увеличавайки се с 52 милиарда долара за май. Разходите за стоки са намалели с 33,1 милиарда долара, според Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията. Това се случва на фона на понижение на цените на стоките с 0,1%, докато при услугите има ръст с 0,3%.
На енергийните пазари суровият петрол Brent, глобалният еталон за цените на петрола, се повиши в петък с 0,8% до 74,90 долара за барел. Спадът от 13% тази година бележи най-лошото първо полугодие за петрола, откакто пандемията потопи търсенето през 2020 г.
В понеделник пазарите в САЩ ще затворят по-рано преди Деня на независимостта.

 

Източник: https://profit.bg/