Акциите на американските банки, индустриални компании и други, чувствителни към икономическите условия дружества, повишиха основните борсови индекси в САЩ в четвъртък, след като нови данни показаха, че растежът в страната остава стабилен.
Най-големите кредитори поведоха печалбите в четвъртък, след като преминаха годишните стрес тестове на Федералния резерв.
JPMorgan Chase, Goldman Sachs Group и Bank of America се повишиха с повече от 2%, като финансовият сектор отбеляза най-голям ръст в S&P 500, покачвайки се с 1,7%.
Цикличните акции, които са склонни към бум и спад в тандем с икономиката, също се представиха добре. Акциите на компаниите за производство на материали и тези в промишления сектор отбелязаха съответно второто и третото най-добро представяне за деня.
S&P 500 се покачи с 0,4%, Dow Jones Industrial Average добави 0,8%, или 270 пункта, а Nasdaq завърши почти без промяна, като все още е на път да запише най-доброто си първо полугодие в историята, отбелязва The Wall Street Journal.
Поредицата от силни икономически данни, които смекчават страховете от рецесия, продължи в четвъртък. Актуализираната оценка за икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие достига 2% – по-силно от докладваното по-рано ниво. Седмичните молби за безработица са паднали до многоседмично дъно.
Възстановяването на цикличните акции сигнализира, че на Уолстрийт се увеличават очакванията, че икономиката може да преодолее рецесия – или поне такава не е на хоризонта. Очакванията за рецесия в САЩ са отложени за по-късно през 2024 г., ако не и за 2025 г., според ново проучване на Deutsche Bank.
На Уолстрийт продължават дебатите дали Федералният резерв може да се ориентира към меко кацане – при което инфлацията пада до по-нормални нива, но по-високите лихвени проценти не тласкат икономиката към дълбока рецесия.
На среща в Португалия тази седмица с други лидери на централни банки председателят на Фед Джером Пауъл каза, че инфлацията остава твърде висока и че е вероятно по-нататъшно увеличение на лихвените проценти. Трейдърите очакват ново повишение с четвърт пункт на срещата на Фед през юли, с шансове за друго по-късно през годината.
Дори още половин пункт увеличение на лихвените проценти не би трябвало да дерайлира ралито на акциите през първата половина на годината, според някои анализатори. Резултатите от печалбите на компаниите за второто тримесечие – очаквани през следващите седмици – ще дадат представа за това как мениджърите в корпоративна Америка са се справили с мартенската регионална банкова паника и как са коригирали своите перспективи.
Други инвеститори обаче смятат, че много играчи на Уолстрийт подценяват ангажимента на Пауъл да събори инфлацията.
На дълговия пазар доходността на 10-годишните държавни облигации се покачи до 3,853% от 3,711% в сряда, обръщайки курса след спада от предишния ден.
Доходността на 2-годишните бонове се повиши до 4,876% от 4,720%, отразявайки увеличените шансове за две повишения на лихвените проценти от Фед по-късно тази година.
Освен това 2-годишната доходност почти се върна до нивата си отпреди банковата криза, потенциален знак за предстоящи проблеми според някои анализатори.
В Азия индексът Hang Seng се понижи с 1,2%, след като потенциалната търговска забрана на САЩ върху износа на чипове с изкуствен интелект за Китай предизвика безпокойство.
Японският Nikkei 225 се повиши с 0,1%.
В Европа Stoxx Europe 600 също помръдна с 0,1% нагоре.
Източник: https://profit.bg/