Как работят биоагентите за успешни резултати?

Понякога е трудно само от екологични съображения да се променя технология в стопанството. Но възможно ли е биоагентите да бъдат ефективен и рентабилен избор за земеделците?

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Управителката на известната опитна база „Опора Заден България“ Мария Николова споделя пред Агри.БГ, че преди в оранжериите на фирмата са имали проблеми с листни въшки, трипс, акари, които разрешили с биоагенти, представляващи различни хищни дървеници, хищни акари, паразитни оси и други.

 

„От миналата година сме ограничили максимално минералните торове, понеже в оранжериите това е основният проблем – има натрупване на химични елементи от интензивното торене с минерални торове, които са неусвоими от растенията“, разказва Николова.

В стопанството ѝ се води интегрирана растителна защита, а Мария залага все повече на микробиалните торове. Обяснява, че една част от живите организми в тези торове се хранят с вредителите, а друга част паразитират върху тях. Производителите, които изберат биоагентите като решение, все пак трябва да знаят, че ефектът не е като при инсектицидите – моментален и да убива всичко.

„При биоагентите трябва да следим внимателно прага на икономическа вредност. Да не се убиват всичките вредители, а да се държат под праг на икономическа вредност, така че полезните да има с какво да се хранят, но да не нараняват растенията, както и плодовете“

За да се използват биоагенти се изисква да имаш много добри познания и да бъдеш професионалист в тази област, убедена е управителката на опитната база. Във видеоматериала ще видите и мнението на експерт по микробиални торове. „Те са по-скъпи от инсектицидите като първоначална инвестиция, но пък след това се спестяват пръскания с препарати и оператор, който да върши това„, подчертава Мария Николова.

Вижте повече във видеото.

 

Източник: https://agri.bg/