Полупроводниковите компоненти са най-важната част от всяка електроника и другите модерни технологии. Дори всеки клон на индустрията е изключително зависим от тях. Компютри, смартфони, автомобили, самолети, цифрово оборудване, автоматизирани машини – всичко това не може да се направи без полупроводници.

Днес лидер в тази сфера е Азия и по-точно 4 държави – Тайван, Южна Корея, Китай и Япония, в които се произвеждат до 80% от всички полупроводникови чипове, като този дял непрекъснато нараства.

Защо се случи така, че тези държави държат електронния монопол?

Най-големият производител на чипове в света отчете рекордна печалба от над $18 милиарда

Тайванската компания е най-важният доставчик на чипове за Apple

 

Тайван

В края на миналата година TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) излезе на първо място по капитализация сред азиатските фирми – в пика си пазарната й оценка надхвърли 729 милиарда долара.

Тайванската компания е световен лидер в производството на полупроводникови чипове, които са навлезли в почти всички сфери на живота.

TSMC контролира над половината от световния пазар и приходите от тези устройства, а в областта на най-модерните спецификации и най-новите технологии този дял достига 90 на сто. Вярно е, че си струва да си припомним, че компанията разполага с фабрики по целия свят. По-конкретно в Тайван се произвеждат 21% от всички полупроводници на планетата, което също е доста внушителен дял.

Защо стана така?

Последният половин век показа рязко нарастване на търсенето на полупроводници и също толкова бързо намаляване на техния размер. И така, на първите персонални компютри имаше хиляди транзистори, а в модерен лаптоп броят им надхвърля 16 милиарда, с обща маса малко над 1 кг.

Технологията за производство на микрочипове е изобретена през 80-те години на миналия век. По това време световен лидер в производството на полупроводници бяха САЩ. Такова високотехнологично производство обаче изглеждаше нерентабилно за фирмите, тъй като в началото не донасяше много печалба, а трудът в Съединените щати беше скъп.

И така се случи, че американските компании, разработващи технология за производство на полупроводници, се стремяха да прехвърлят производството си в страни, където хората работят за по-малко пари.

TSMC е създадена през 1987 г. от възпитаника на Харвардския университет Морис Чанг и дълго време трябваше да работи на загуба. Човекът обаче далновидно предполага, че ниската цена на полупроводниците в края на 80-те и началото на 90-те ще му помогне да заеме сериозна ниша на световния пазар в бъдеще.

Рязкото нарастване на производството на електроника в света оправда всички разходи, направени по-рано. Много други компании, включително тези в Тайван, фалираха а TSMC оцеля, тласкайки страната да стане световен лидер в производството на полупроводници. Помогнаха му постоянните многомилиардни инвестиции в нови технологии от неговите печалби, ненамесата на правителството, както и глобализацията – сътрудничество както със САЩ и ЕС, така и с Китай, Индия и други страни.

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

Какви ограничения предвижда нов закон

 

Китай

Важен сектор от световния пазар на микрочипове контролира Китай: преди 20 години тази индустрия изобщо не е съществувала в страната, а днес Китай произвежда 24% от всички полупроводници, това е най-високият дял сред всички страни!

Вярно е, че неговите чипове изостават от конкурентите (15 nm технологичен процес срещу 5-10 nm) и нямат висока надеждност, но те са доста подходящи за инсталиране в евтини компютри и други масови джаджи.

Лидерската позиция на Китай по отношение на производството на полупроводници се обяснява с факта, че в края на 90-те години на миналия век компании от Съединените щати започнаха активно да пренасят собственото си производство в пробуждащия се азиатски икономически гигант.

Санкциите на САЩ стимулираха индустрия за производство на чипове на Китай

Напрежението между Вашингтон и Пекин трансформира световната индустрия за полупроводници на стойност 550 милиарда долара

 

Американски фирми бяха привлечени от изключително евтината работна ръка, която можеше да се наема в неограничен мащаб. Китайците с радост се съгласяваха да работят за 5-10% от заплатата на американците, а освен това имаше пълна гаранция срещу всякакви стачки и проблеми с профсъюзите.

И втората причина за успеха е, че поне една трета от световните запаси на редкоземни метали са съсредоточени в Китай, като тяхното производство е над 70% от планетарното. Без тях е невъзможно да се направи модерна електроника. Има ли ресурс, има и производство, така че производството на електроника, а в същото време и на полупроводникови компоненти, расте с бързи темпове.

Intel инвестира $20 милиарда във фабрика за производство на чипове в Охайо

Ще бъдат наети 3000 души

 

Южна Корея и Япония

Историята на лидерството на Япония и Република Корея в електрониката е подобна на Тайван. Тези страни нямат големи находища на полезни изкопаеми и са се фокусирали върху комплексно производство – автомобили, кораби, химикали и, разбира се, електроника.

Сътрудничеството със САЩ им помогна. Американците не само инвестираха милиарди долари в местните икономики, но и помогнаха за провеждането на икономически реформи – в резултат на това БВП на Южна Корея и Япония нарастваше с 9-12% годишно.

Най-голям ръст бележат технологичните компании – Samsung, Sony, LG и др. Именно те все още имат най-голям принос за икономиките на азиатските страни. Собствените им инвестиции в наука и напреднали технологии им позволяват да не фалират и да се развиват.

Глобалният недостиг на чипове и разходите за суровини вече са сериозен проблем и за Япония

Бизнесът в страната е все по-притеснен за производството

 

И така, основните причини за лидерството на тези страни в областта на създаването на полупроводници е прехвърлянето на тяхното производство от Съединените щати, евтината работна ръка, както и огромните инвестиции от стотици милиарди долари в най-новите разработки.

 

 

Източник: https://money.bg/