САЩ и ЕС могат да избегнат рецесия, понижавайки инфлацията до приемливо равнище, прогнозира вчера високопоставен представител на Управлението за федерален резерв на САЩ, цитиран от Франс прес.

„Меко кацане е възможно в САЩ и ЕС“, каза председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард в реч в Нюйоркския университет.

За тази цел промяната на парична политика трябва да се „изпълнява правилно“, тоест да се премине от по-гъвкава политика по време на пандемията към по-твърда с оглед на инфлацията.

Ключов елемент за това ще изиграят прогнозите за инфлацията, подчерта той.

В действителност, ако пазарите и потребителите очакват цените да запазят възходящата си траектория, те ще действат: магазините ще продължат да увеличават цените си, потребителите ще побързат да пазаруват, преди да е настъпило допълнително оскъпяване, а служителите ще поискат по-високи заплати, според него.

„Текущата инфлация в САЩ и еврозоната е близо до двуцифрените равнища от 70-те години на миналия век“, подчерта Джеймс Булард.

Тогава битката срещу инфлацията струва скъпо на американската икономика с няколко периода на рецесия, но според банкера това се е дължало на факта, че от самото начало тя не е будела доверие. Малцина са вярвали, че Фед може да понижи инфлацията, след като централната банка с десетилетия не е реагирала на покачванията на цените.

В резултат тогавашният президент на Фед Пол Волкър е трябвало да спечели доверие, като действа твърдо.

„Понастоящем обаче както Фед, така и ЕЦБ разполагат със значителен кредит на доверие в сравнение с колегите си от 70-те години на миналия век“, коментира Булард.

„Инфлацията бе по-силна през второто тримесечие от това, което очаквах, и по тази причина ще трябва да вдигнем лихвите малко повече от предвиденото“, е заявил той в речта си, цитиран от Си Ен Би Си.

Основната лихва на Фед, която задава тона на търговските банки в САЩ, в момента е в диапазона между 2,25 и 2,50 на сто и трябва да достигне 3,75 – 4 на сто в края на 2022 година, прогнозира Джеймс Булард.

Инфлацията в САЩ достигна 9,1 на сто на годишна основа през юни, което е рекорд от 1981 година. В еврозоната също бе поставен нов рекорд на показателя през юли – 8,9 на сто на годишна основа.

 

Автор Иван Гуляшки

 

Източник: https://www.banker.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: