Плащанията по дълговете от руски компании далеч не са сигурни от март насам, тъй като много транзакции бяха блокирани поради санкции

“Лукойл”, вторият по големина производител на петрол в Русия, пусна оферта за обратно изкупуване на облигации на стойност 6,3 милиарда долара – всички негови облигации в обращение – за да избегне блокиране на своите плащания към чуждестранни притежатели, което може да предизвика потенциален фалит, съобщи Bloomberg.

Плащанията по дълговете от руски компании далеч не са сигурни от март насам, тъй като много транзакции бяха блокирани в платежните системи поради мрежата от санкции, наложени от САЩ, Европейския съюз и Обединеното кралство на Русия, някои от нейните компании и физически лица след нахлуването на страната в Украйна в края на февруари.

Поради промяна в руското законодателство, която позволява на местните инвеститори да получават плащания, компаниите трябва да извършват директни плащания към руските притежатели на облигации, вместо чрез международни клирингови системи. За да плащат на чуждестранни притежатели на облигации, руските компании трябва да получат специален лиценз, който зависи от плащанията към руските притежатели.

Но дори “Лукойл” да успее да получи този лиценз, това ще му позволи само да прехвърли средства за сумата, дължима на чуждестранните притежатели, вместо пълната сума, което потенциално може да доведе до случай на неизпълнение, се казва в изявление на компанията от вторник. “Лукойл” може също така да последва съдбата на други руски кредитополучатели, чиито плащания са били блокирани от някакъв посредник в платежната система поради съображения за съответствие.

Достатъчно пари в брой

За да избегне това, “Лукойл” каза, че разполага с достатъчно пари, за да купи „всички“ от своите облигации, според изявлението. Цената за закупуване на облигациите ще се договаря индивидуално, се казва в съобщението.

Обратното изкупуване може да спести на “Лукойл” стотици милиони долари от лихвени плащания, тъй като неизплатените облигации имат падеж от 2023 г. до 2031 г. Спестяванията ще дойдат и чрез главницата, ако ги купи с отстъпка. Неговите облигации се търгуват на около 60% от номиналната им стойност или по-малко в повечето случаи от март насам, тъй като няколко притежатели на облигации побързаха да разпродадат позициите си, а много затруднени дългови фондове не искаха да купуват свързани с Русия дългове.

Компанията поиска от инвеститорите в нейните деноминирани в чужбина облигации през май да разкрият самоличността си и колко притежават, съобщи Bloomberg тогава. “Лукойл” не разкри тогава целта на процеса на идентификация.

 

 

“Лукойл” следва други руски и свързани с Русия компании в изкупуването на неизплатения си дълг, тъй като санкциите и местните ограничения добавят несигурност върху способността им да изпълняват дълговите си задължения. Последно това направи най-голямата верига хранителни магазини в Беларус Eurotorg LLC. Компанията стартира търгово предложение за закупуване на облигациите в обращение с голяма отстъпка от номиналната им стойност.

Досега “Лукойл” успяваше да навигира в мрежата от международни санкции и контрасанкции, за да изпраща пари до притежателите на облигации. Компанията направи няколко плащания по купони, дължими от началото на войната, както и едно за падеж от 500 милиона долара през юни.

 

Източник: bloombergtv.bg/

Категория: 
Ключови думи: