Някои основни наблюдения:

  • Ралито беше водено от САЩ. Европейските, британските, японските, китайските и индексите на нововъзникващите пазари не се представиха толкова добре.
  • Ралито беше водено от акциите на растежа. Индексът на растеж на Ръсел е нагоре със 17% от дъното, побеждавайки 13-те % на S&P и 9-те % на индекса на стойността на Ръсел.
  • С някои изключения представянето на сектора обърна това, което видяхме в разпродажбите по-рано през годината. Технологичният и потребителският дискреционен сектор, които тогава се представиха много зле, водят сега (дискреционният сектор на S&P има добра част от технологиите в него; той е претеглен с 38 процента спрямо Amazon и Tesla). Енергията е преминала от първото място до последното.

Рали в мечи пазар или обръщане на тренда? - Varchev Finance

Разглеждайки представянето на отделни имена, моделът на обръщане продължава, като високорисковите компании като Etsy, Tesla, Ford, Netflix и DR Horton, които пострадаха най-много в разгрома, отбелязаха огромни скорошни печалби в ралито.

Важното е, че това нарастващо, технологично, рали съвпадна много добре със забележимо разхлабване на финансовите условия.
Започнете с промяната във фючърсите на фондовете на Фед (очакваните лихвени проценти, подразбиращи се от пазара на опции). Те бяха намалени значително от момента, в който ралито започна.

Рали в мечи пазар или обръщане на тренда? - Varchev Finance

Сега се очаква основният лихвен процент да се понижава редовно до 2023 г. Това не е единственият вид облекчаване, което се е случило. Доларът, достигна своя връх на 14 юли. Петролът падна от $120 на $98 от юни. Индексът на волатилност на Vix е спаднал от 24 на 21. Кредитните спредове са намалели малко и през юли. Цялата финансова система, която беше затаила дъх, пое малко, но забележимо издишване.

“40 мин Q&A с Димитър Калъпов Head of Trading на Варчев Финанс”.

Имайки предвид всичко това, тогава това рали в мечи пазар ли е или пазарът се обърна?

Ралитата на мечия пазар са обичайни неща. Четири или евентуално пет през спада от 2007-2009 г., като двумесечния ръст от 12 процента през пролетта на 2008 г. изглежда най-много като сегашното. Имаше три големи, всички с около 20 процента ръст, разпръснати в рамките на катастрофата от 2000-2003 г.

Ясно е, че това, което се случи през последните 6 седмици, е смекчаване на инфлацията и следователно на очакванията за лихвените проценти. Акциите отговориха с покачване, което има смисъл. Ако ралито се задържи, тогава пазарът трябва да е прав за инфлацията.

Money Flow -Американските индекси затвориха надолу в началото на месеца, след като инвеститорите преразгледаха икономическите данни

Това обаче е по-скоро необходимо, отколкото достатъчно условие. Пазарът също трябва да е наясно, че през следващата година ще имаме или плитка рецесия, или никаква рецесия.

Очакванията за печалби и оценките на акциите нямат стойност при наистина болезнени икономически развития.
Кривата на доходност разказва малко по-различна история.

Рали в мечи пазар или обръщане на тренда? - Varchev Finance

Защо кривата на доходност предсказва рецесии? Късите лихви са икономически важни и се контролират от Фед. Дългите лихви също са важни, но до голяма степен се определят от пазара. Те отразяват известно доближаване на естествения лихвен процент (плюс срочна премия, която варира много). Когато Фед тласка късите лихвени проценти по-високо от дългите, той е направил късите лихви изкуствено високи.

В момента се говори за това, че късите лихвени проценти не могат да бъдат почти неутрални, когато са 2 и нещо процента, а инфлацията е осем. Но това, което има значение, не е изчисляването на хипотетична реална лихва, а какво правят действията на Фед за икономиката. И независимо от скорошните признаци на облекчаване на условията, отбелязани по-горе (очаквания за лихвените проценти, доларът, петролът, виксът), действията на Федералния резерв изглежда имат предвидения ефект върху реалната икономика.

Вижте тенденциите в жилищата, стоките, инвестициите и бизнес настроенията.

Ралито представлява колективен залог, че инфлацията е на път да бъде победена и че Фед ще признае този факт в точния момент, избягвайки рецесията.

 

Dealer Anatoliy Pavlov.

 

Източник: https://www.varchev.com/