Николай Кискинов, управляващ партньор във „Владимиров Кискинов“, „В развитие“

Енергийната борса в България е отбелязала най-високата си средна месечна цена от съществуването си – 628.05 лв/MWh за юли, което е с 20% по-високо от предишния рекорд. България в момента реализира малко по-ниски нива от региона заради капацитетите по границата и благоприятните производствени фактори, но заради проблемите с газовите доставки за Европа очакванията на пазарите са за дълготрайно задържане на много високи ценови нива. Това каза Николай Кискинов, управляващ партньор във „Владимиров Кискинов“, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

Наблюдава се значително повишаване на цените на електроенергията в България на сегмента „Ден напред“ – от 640 лв/MWh миналата седмица до 900 лв/MWh в понеделник и сряда, като за пикова енергия достигат до 993 лв/MWh. В Унгария за последните три дни цените за базова енергия са около 510 евро/MWh, 596 евро/MWh за пикова енергия в понеделник. Цената на природния газ в Европа във вторник е достигнала 195 евро/MWh. Фючърсите за газ за последното тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. са около 190-200 евро/MWh, a за електроенергия – около 500-520 евро/MWh.

„Tова което се опасявахме, че ще се случи по-късно, започва да се случва сега. Основната причина за тези нива е кризата на газовите доставки – подава се по-малко газ за Европа и се продава на много висока цена, която консуматорите се чудят дали изобщо може да се плати… Натискът, който се оказва върху енергийните пазари на природен газ започва традиционно да прелива към електрическата енергия. Търговците очакват тези нива да се запазят дългосрочно – очакванията са над 160 евро/MWh поне до първото тримесечие на 2023 г. Това вероятно е подът на очакванията… Няма да се стигне до някакви екстремни нива, освен ако имаме риск върху физическата доставка.“

Продължава липсата на интерес към пазара на двустранни договори за електроенергия в България, тъй като държавата чрез програмата за подпомагане на индустрията заплаща разликата над 250 лв/MWh и за бизнеса няма значение на практика на каква цена се снабдява.

„Булгаргаз“ е подал заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишение на цената на природния газ на 286,84 лв/MWh за август, но комисията не може да определи нова цена, защото няма председател, след като Конституционния съд обяви последния избор на председател за незаконен. Свободният пазар ще използва тази цена за референтна, но трябва да се положат всички усилия да се избере нов председател на комисията, за да имаме функциониращ орган, каза Кискинов.

„Ако не се назначи скоро председател или не се върне старият председател, тази цена няма да може да се прилага по отношение на регулирания пазар, а и не знаем каква ще бъде одобрената. Повечето пазарни участници твърдят, че тази цена е обоснована.“

В заявлението на „Булгаргаз“ е споменато, че се очаква газовият интерконектор IBG с Гърция да започне работа на 30 септември, добави Кискинов.

Русия в момента използва всякакви пречки от технически характер, за да не снабдява Европа с газ, както си личи от споровете за турбините на „Северен поток“ 1, и Москва ще продължи да използва тази заплаха, каза Кискинов. ЕС постигна съгласие за намаляване на потреблението на газ с 15%, но това е важно „само от политическа гледна точка – практически това няма да се случи“, добави той.

В коментар за рекордните цени на електроенергия, достигнати във Великобритания миналата седмица (близо £10 000 лири/MWh), Кискинов заяви, че това е била краткосрочна ситуация, породена от съчетание на високи температури и високи нива на енергийните пазари.

„Това не е нормално и не очаквам да са такива цените. Но подобни явления и трендовете на цените показват, че сега загряваме за това, което ни предстои през зимата.“

Целия разговор може да гледате във видеото.

 

 

 

Източник: bloombergtv.bg/