Повишаването на основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да охлади икономиката и да ограничи инфлацията в Еврозоната. Според анализаторите това регулаторно решение ще има отражение и върху българския бизнес и потребителите.

“Един ипотечен кредит се взима по-трудно, отколкото през 2008 г. защото банките са по-внимателни, а и хората са по-внимателни”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ. Той е на мнение, че банките ще променят и търговската си политика. Това включва както тарифите, така и сроковете, максималните размери и самоучастието при ипотечните заеми, обясни Хампарцумян. Отражение от мярката на ЕЦБ се очаква да има именно върху имотите.

“При имотите е много директна връзката. Цената на кредита е по-висока на практика ще могат да купят с по-малка сума даден имот. Това оказва натиск на цените надолу, забавя строителната активност оттам по-малко търсене на строителни материали, по-малко търсене на енергия, горива арматура бетон”, каза икономистът Лъчезар Богданов.

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка одобри и Инструмент за защита на трансмисионния механизъм

 

Според икономиста д-р Мирослав Владимиров, Икономически университет – Варна се наблюдава стабилизиране на пазара на недвижими имоти и не се очаква ръст на сделките. Няма отлив от клиенти на пазара на жилища, категоричен бе той.

“Очакваме цените да се движат максимум с темпа на инфлацията. Реално повишение на цените едва ли може да очакваме”, каза Владимиров.

 

Големите търговски банки

ревизираха прогнозите си за следващо повишение на лихвата на Европейската централна банка през септември с между четвърт и половин базисни пункта. Гуверньорът на словашката централна банка и член ЕЦБ Петер Кажимир също има такива очаквания.

“Вече ще направи общо покачване на лихвите, на основната лихва на ЕЦБ с 1 пункт. Колкото по бавно и по-трудно и по-малко ефективни са тези мерки, толкова повишението на лихвите според мен ще дойдат по-бързо в България”, каза финансовият анализатор Иван Стойков.

Промяната в монетарната политика на ЕЦБ няма да повиши лихвите по депозитите у нас.

ЕЦБ каза откога ще започне да вдига основните лихви

Те не са повишавани от повече от десетилетие

 

“Спестовни сметки, разплащателни сметки, това са привлечени ресурси от самата банкова система от конкретната банка и повишаването на лихвата по един такъв продукт зависи от нуждата от тези средства на самата банка”, подчерта Стойков.

Следващите стъпки на централните банкери във Франкфурт ще зависи от справяне с високата инфлация.

 

 

Източник: https://money.bg/