Цикличните акции зависят от циклите на икономическа експанзия и рецесия, което означава, че се очаква да се представят по-добре по време на икономическата експанзия. По време на рецесия една циклична акция може да загуби от стойността си. Този род акции обаче, имат по-значителен потенциал за растеж по време на периоди на разширяване на икономиката.

Цикличните индустрии включват ресторанти, хотелски вериги, петролни компании, авиокомпании, мебелни производители, търговци на дребно на дрехи от висок клас и производители на автомобили, наред с други. Светът преживя рецесия, предизвикана от пандемия през 2020 г.

Въпреки това, световната икономика изглеждаше на път към възстановяване през 2021 г. През 2022 г. инфлацията достигна 40-годишен връх в САЩ и останалите страни по света. Една от основните причини за текущата инфлация е руско-украинската война, която започна през февруари 2022 г. Световните цени на петрола достигнаха 14-годишен връх от 130 долара за барел суров петрол, което накара и цените на хранителните стоки също да скочат сериозно.

Германия се насочва към инфлация като след Втората световна война

Германците притежават гигантски резерви от злато

 

Тези повишения, на цените, могат да бъдат от полза за някои акции, тъй като цикличният бизнес модел позволява на компаниите да прехвърлят разходите си към своята потребителска база. Компании като Exxon Mobil Corporation, Pioneer Natural Resources Company и KLA Corporation са някои от компаниите, които се очаква да се възползват от сегашното икономическо състояние.

След внимателна оценка на компаниите с циклични бизнес модели, изданието Insider Monkey прави списък от 5 компании, които е най-вероятно да се възползват от текущия период на инфлация. Компаниите бяха избрани според оценките на анализаторите, перспективите за разширяване и финансовите показатели, включително парични потоци, дългова позиция и история на дивидентите.

Настроенията за хедж фондовете бяха взети от списъка с 912 хедж фонда, проследени от Insider Monkey в края на първото тримесечие на настоящата година.

Ето и кои са тези пет компании, според изданието:

  1. Marathon Oil Corporation

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 43 Marathon Oil Corporation е американска нефтена и газова компания със седалище в Хюстън, Тексас. Петролните компании може да са податливи на нестабилност на пазара. Въпреки това, 79% от общата енергия се получава от изкопаеми горива в САЩ и повече в развиващите се пазари.

Освен това свободният паричен поток на рентабилност на компанията е при цена на суров петрол от 35 долара, докато в момента той се търгува на близо 110 долара. Разпределението на паричните средства на Marathon Oil Corporation към нейните акционери зависи от нейните парични потоци. Компанията е обещала да върне минимум 40% от общия си паричен поток на инвеститорите.

Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Стойне Василев, независим финансов консултант, коментира за предаването Money.bg

 

Според финансовите отчети на компанията за първото тримесечие, Marathon Oil Corporation е върнала 80% от свободния си паричен поток на инвеститорите чрез дивиденти и обратно изкупуване на акции. По последни данни компанията е с дивидентна доходност от 1.46%.

На 14 юни анализаторът на Barclays Жанин Уай повиши цената на компаниите за проучване на нефт и газ средно с 18%. Анализаторът запази наднормено тегло на акциите на Marathon Oil Corporation, след като повиши целевата цена до 37 долара от 30 долара.

  1. Ulta Beauty, Inc. (NASDAQ: ULTA)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 48

Ulta Beauty е базиран в САЩ търговец на дребно на продукти за красота. Специализираната индустрия за търговия на дребно е силно циклична. Компанията обаче има властта да прехвърли своите нарастващи разходи заради инфлацията на своите клиенти. Лоялността към марката е друг фактор, който помага на Ulta Beauty да ограничи текущите ефекти на инфлацията. Програмата за лоялност Ultamate Rewards има над 37 милиона членове, отговорни за 95% от общите продажби на компанията.

На 29 юни анализаторът на Raymond James Оливия Тонг повиши целевата си цена на Ulta Beauty до $485 от $475 и повиши рейтинга на акциите на компанията до „Силна покупка“ от „Наднормено тегло“. Анализаторът вярва, че компанията е „особено добре позиционирана“ в настоящата инфлационна ситуация, тъй като 40% от лоялната клиентска база на Ulta Beauty има доход на домакинство над $100 000. Тя добави, че компанията е добре позиционирана, ако икономиката изпадне в рецесия.

  1. KLA Corporation (NASDAQ:KLAC)

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 52 KLA Corporation е базирана в Калифорния компания за полупроводниково оборудване и материали, която предоставя системи за контрол на процесите и управление на добивите на компании за полупроводници и нанотехнологии.

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх

Данните са за юни тази година

 

Докладите за третото фискално тримесечие за 2022 г. на компанията посочи ръст на приходите от 27% на годишна база до 2,29 милиарда долара в сравнение с прогнозите за 2,20 милиарда долара. Освен това приходите на KLA Corporation са нараснали с общ годишен темп на растеж от 12% от 2012 г. насам. Компанията също надмина прогнозите си за EPS от $4,82 с 6,33%.

  1. Pioneer Natural Resources Company (NYSE:PXD)

Брой хедж фондове с позиции в компанията: 54

Pioneer Natural Resources Company е базирана в Тексас компания за проучване на въглеводороди. Компанията работи в Клайн Шейл в Пермския басейн. На 14 юни анализаторът на Barclays Джени Уай запази наднормено тегло на акциите на Pioneer Natural Resources Company, след като повиши целевата цена до $339 от $302.

Програмата за обратно изкупуване на акции на Pioneer Natural Resources Company беше на стойност 250 милиона долара през първото тримесечие на 2022 г. Годишната сума показва 1,8% възвръщаемост чрез обратно изкупуване. Освен това на 4 май беше обявен специален тримесечен дивидент от $7,38, с $0,78 като основен дивидент и $6,60 като променлив.

Дивидентът беше изплатен на 14 юни 2022 г. Комбинираната сума на дивидента от 1,9 милиарда долара показва, че компанията е върнала 83% от свободния си паричен поток на своите акционери. В заключение, програмата за обратно изкупуване на акции и дивидентите довеждат общата доходност на акционерите до близо 15%, една от най-високите в индекса S&P 500.

  1. Exxon Mobil Corporation (NYSE:XOM)

Брой хедж фондове с позиция в компанията: 83

Exxon Mobil Corporation е една от най-големите петролни и газови компании в Америка. Към 2022 г. компанията е на 6-то място сред Fortune 500 компаниите. Exxon Mobil Corporation е изплащала и увеличавала дивидентите си на своите инвеститори през последните 39 години, дори по време на резкия спад на цените на петрола през 2014 г. и по-късно през 2019 г.

Компанията има висока дивидентна доходност от около 4%, с годишно изплащане от $3,52. Последното тримесечно плащане на дивидент от $0,88 на акция беше извършено на 10 юни. На 7 юни анализаторът на Evercore ISI Стивън Ричардсън повиши рейтинга на акциите на Exxon Mobil Corporation и увеличи целевата цена от $88 на $120.

Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Единственият цикъл на повишаване на лихвените проценти, който прилича на сегашната среда, започва през август 1980 година

 

Още една причина да поставите Exxon Mobil Corporation в списъка на наблюдаваните ви позиции е планът й да разшири своята програма за улавяне и съхранение на въглерод. Компанията обяви четири нови проекта за улавяне и съхранение на въглерод само през последните две седмици на юни.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: