Последният път, когато САЩ претърпяха подобен на настоящия неприятен пристъп на инфлация, през 80-те години на миналия век, икономическата извънредна ситуация се смяташе за толкова тежка, че Федералният резерв на САЩ (Фед), тогава ръководен от Пол Волкър, вдигна лихвените проценти с цели три процентни пункта.

Това бе в пъти повече от темпото, наблюдавано в по-типичния цикъл на повишаване на лихвите, където Фед се движише на стъпки от 0,25 процентни пункта.

“Освен ако не отговорим на увеличението, което може да бъде доста голямо през този период, ще имаме истински проблем с доверието”, каза Доналд Уин, бивш високопоставен служител на Борда на Федералния резерв, пред Волкър на срещата на Фед през март 1980 г., според протокола от заседанието.

В крайна сметка основният лихвен процент на централната банка на САЩ беше около пет процентни пункта над нивото на инфлация. Увеличението предизвика рязка рецесия, но намерението проработи: инфлацията скоро намаля. Сега има подобна разлика между инфлацията и лихвения процент на федералните фондове, но връзката е с главата надолу.

Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Единственият цикъл на повишаване на лихвените проценти, който прилича на сегашната среда, започва през август 1980 година

 

Инфлацията скочи до нов връх от четири десетилетия от 9,1% миналия месец и служителите на Фед са притеснени, въпреки че няколко управители на централната банка на САЩ отхвърлиха перспективата за повишаване на лихвения процент с 1 процентен пункт, като изразиха предпочитанията си за увеличение с 0,75 процентни пункта.

Подобен ход би повишил лихвения процент на федералните фондове до диапазон между 2,25% и 2,5%, което все още би било поне 6 процентни пункта под текущия номинален процент на инфлация. Миналия месец служители на Фед публикуваха своите нови тримесечни икономически прогнози или “точков график”, а членовете на Федералния комитет за отворена парична политика (FOMC) очакват процентът на федералните фондове да бъде 3,4%, докато инфлацията се прогнозира да бъде на 5,2% до края на годината.

Въпросът е – дали служителите на Фед не се движат със скорост далеч от спешността, наблюдавана в ерата на Волкър. Това може да е сериозен риск, казват някои топ икономисти. “Ние сме толкова близо до необходимостта от спешни мерки за овладяване на инфлацията, колкото не сме били никога през последните 40 години”, каза Майкъл Фероли, главен икономист в JPMorgan, отговарящ за щатските пазари.

“Единственото нещо, което го предпазва от това да бъде пълноценна извънредна ситуация без задръжки, е, че дългосрочните инфлационни очаквания все още изглеждат сравнително добре закотвени.”

Динамиката се следи отблизо на пазара на биткойн (BTC), отчасти защото ценовото представяне на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация наскоро беше свързана с акциите в САЩ. По-бързото повишаване на лихвените проценти ще направи облигациите по-привлекателни за инвеститорите.

Инфлацията в САЩ достигна 40-годишен връх

Данните са за юни тази година

 

По-високите разходи за заеми ще изядат печалбите на корпорациите и ще забавят темпа на инвестициите, което може да повлияе на цените на акциите. Цената на биткойн е спаднала с около 49% от началото на годината до около 23 300 долара по последни данни.

Дан Морхед, главен изпълнителен директор на Pantera Capital, наскоро написа, че разликата между инфлацията и лихвения процент на федералните фондове е по-голяма, отколкото когато и да било в историята. В момента процентът е там, където беше преди пандемията от коронавирус, когато инфлацията беше 2,3%.

Скорошно проучване на Мичиганския университет показа, че потребителите очакват инфлация от 2,8% за период от пет години, спад от очакваните 3,1% през юни. В момента обаче инфлацията все още е на най-високото си ниво от четири десетилетия и председателят на Фед Джером Пауъл призна, че централната банка на САЩ е подценила темпото на нарастване на потребителските цени и е сгрешила, като го е нарекла “преходно”.

Той също така многократно каза, че икономиката, благодарение на много горещ пазар на труда, е много силна, поради което много участници на пазара прогнозираха увеличение на лихвите от 100 базисни пункта (един процентен пункт) през юли. Настоящата цел на Фед е да доведе лихвата на федералните фондове до дългосрочна неутрална лихва от 2,5%, но протоколите от последното заседание на FOMC показват, че служителите планират увеличения на лихвените проценти, които ще доведат лихвата до 3,4% тази година.

“Мисля, че има добри причини за 100 или 125 базисни пункта, но мисля, че една от най-силните причини за 75 базисни пункта е, че две повишения от 75 базисни пункта ви отвеждат до неутрална позиция и след това можете да започнете да калибрирате оттам”, каза Фероли.

Но тези премерени изчисления са много далеч от бързите, спешни действия, които Федералният резерв предприе, за да намали лихвите по време на пазарния срив през март 2020 г. поради очакваното икономическо въздействие на пандемията или по време на финансовата криза от 2008 г.

Винсент Райнхарт, бивш служител на Фед, който сега е главен икономист и макро стратег в Dreyfus and Mellon, казва, че е трудно да се разбере как Фед ще намали инфлацията, ако процентът на федералните фондове остане отрицателен през цялата година, както е показано в собствените прогнози на служителите.

Wells Fargo: САЩ навлизат в рецесия

За първото тримесечие БВП на САЩ се сви, за първи път от 2020 година

 

Райнхарт отбеляза, че Фед рискува да наруши принципа на Тейлър. Според принципа на Тейлър, реалният лихвен процент трябва да се повиши “повече от едно към едно”, когато инфлацията се увеличи, но процентът в момента е отрицателен, защото е по-нисък от инфлацията. “Това е оплакване, което можете да имате към Федералния резерв в момента”, каза Райнхарт.

Страх от загуба на доверие

Друг риск от лекия подход на Фед може да бъде страхът от загуба на доверие. Използването на предварителни насоки от Фед за подготовка и контрол на пазарите за предстоящи повишения на лихвените проценти – иновация от последните десетилетия – работи само докато инвеститорите вярват, че служителите ще ги последват.

“Пауъл наистина, наистина мрази изненадващи пазари”, каза Райнхарт.

“Той иска да контролира историята и иска да се увери, че няма изненади.” Миналия месец служителите на Фед промениха мнението си относно нивото на увеличение на лихвените проценти в последния момент след доклад за по-висока от очакваната инфлация. Този път може да се придържат към първоначалния си план.

Представители на Фед в края на май сигнализираха, че вероятно ще повишат лихвените проценти със 75 базисни пункта през юли, като се има предвид, че инфлацията се очаква леко да се ускори през юни. Но въпреки че индексът на потребителските цени излезе много по-силен от прогнозите, Фед се придържа към плана си.

“Мисля, че вероятно са получили обратен удар от това, което изглеждаше малко накъсано на последната среща”, каза Фероли от JPMorgan за Фед.

“Не изглеждаше, че има стабилен напредък и мисля, че преминаването от 75 на 100 базисни пункта може да изглежда по-нестабилно.”

Последователното вземане на решения преди срещите на FOMC също подкопават значението на двудневните дискусии при закрити врати.

“FOMC иска да направи множество неща и не всички те са взаимно последователни”, каза Райнхарт.

Прогнозират “космически” цени на горивата в САЩ през лятото

Основна причина за това може да са ураганите

 

“Искате насоки, искате да предадете какво ще правите с лихвите на инвеститорите, така че те да могат да го осмислят предварително. От друга страна, вие също искате да отговаряте на входящата информация. Ако дадете насоки, които не са описани от входящата информация, какво правите?”

Ако всичко върви според плана на Фед, инфлацията ще се забави значително през четвъртото тримесечие, според Фероли, и ако прогнозите на официалните лица се окажат точни, процентът на федералните фондове ще достигне 3,5% до края на годината.

“Така че поне в тримесечни последователни годишни стойности, вие ще се върнете към положителен реален лихвен процент до четвъртото тримесечие, ако не и по-рано”, каза той.

Това е постепенно връщане към нормалното. На този етап се предполага, че не са необходими спешни действия.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

 

 

Източник: https://money.bg/