Доларът ще остане крал, докато Фед продължава да затяга политиката си, сочат очаквания

Ралито при долара има пространство за развитие и онези, които застанат на пътя му, рискуват да бъдат поразени от неудържимата му сила. Това е гледната точка на хедж фондове и инвестиционни банки от Ню Йорк до Мелбърн, след като показателят на Bloomberg за световната резервна валута се повиши, пробивайки последния си рекорд, достигнат по време на коронавирусната пандемия.

Потенциалните катализатори са многобройни и се намират в двата края на т.нар. „усмивка на долара“, което предполага, че щатската валута може да се възползва от времената на силен растеж, както и в случай на икономическо забавяне. Инвеститорите твърдят, че може да е само въпрос на време, преди Федералният резерв и неговите ястребови нагласи да тласнат икономиката към рецесия, което да доведе до допълнително поскъпване на долара.

Доларът може

Доларът може да спечели в случай на икономически растеж, но и при спад. Графика: Bloomberg 

„Не се борете с него – все още не е подходящият момент да се противопоставяте на силата на долара“, заяви Джордж Бубурас, начело на звеното за проучвания на фонда K2 Asset Management в Мелбърн. Той отбелязва, че доларът поскъпва спрямо всичко – от валутите на развиващите се пазари до еврото. „Не можем да видим оттласване от рисковете от рецесия на развитите пазари – твърде трудно е заемането на къси позиции спрямо долара скоро“, добавя той.

Парад на биковете

Бубурас е само един представител от парада на експерти с бичи нагласи спрямо долара.

Bank of America очаква щатската валута да продължава да поскъпва до края на годината на фона на увеличаването на лихвите от Фед, който се бори с най-високото ниво на инфлацията от десетилетия. Citigroup твърди, че търсенето на долари и статутът им на световна резервна валута остават без паралел, докато Goldman Sachs очаква рали на долара спрямо валути на развиващите се пазари като бразилския реал и южноафриканския ранд.

„Най-ранната повратна точка, която можем да предвидим, е четвъртото тримесечие на 2022 г., когато Фед потенциално ще премине от автопилот към по-голяма зависимост от данните и е възможно да има последователно подобрение в растежа на Китай“, пише в бележка Адарш Синха, стратег в BofA.

Доларовият индекс на Bloomberg, който проследява долара спрямо кошница с валути на развитите и на развиващите се пазари, се повишава с 0,8% в четвъртък, пробивайки последния си връх от март 2020 г. Предишният рекорд на индекса беше през 2005 г.

Нагласите на инвеститорите остават бичи, но далеч от екстремните нива, сочат данни на Комисията за стокови фючърси и търговия. Изчисление на общите нетни нетърговски позиции при фючърсите спрямо основните валути показва бичи залози за около 16 милиарда долара в сравнение със залози за почти 36 милиарда долара в средата на 2019 г.

Спекулативните бичи

Спекулативните бичи залози за долара са далеч от върховите нива. Графика: Bloomberg 

Опустошените валути

Показателят на Bloomberg за долара се повишава с 10% до момента през тази година – ръст, който оставя множество валути опустошени по пътя.

Йената отслабна до 24-годишно дъно спрямо долара, докато еврото проби ниво под паритета за пръв път от две десетилетия, след като данните за инфлацията в САЩ отново надминаха очакванията в сряда. Всяка една от валутите на развиващите се пазари, следени от Bloomberg, отслабва спрямо долара през тази година.

„Чувстваме, че сегашната фаза на поскъпване на долара ще продължи известно време – поне докато Фед сигнализира, че агресивното затягане вече не е необходимо“, коментира Уай Хо Люн, стратег на Modular Asset Management в Сингапур. „Може да се доближаваме до тази повратна точка, но е трудно да се каже кога ще настъпи тази промяна на насоките“, добавя той.

Силният долар

Силният долар е предизвикателство за валутите на развиващите се и на развитите пазари. Графика: Bloomberg 

Силата на долара

Разбира се, не всеки залага, че силата на долара ще продължи.

Томас Хейс от хедж фонда Great Hill Capital смята, че валутата ще поевтинее до края на годината. Големият катализатор ще бъде промяна в политиката от Японската централна банка, която ще повиши цената на йената, очаква той.

Но дотогава малко инвеститори изглеждат готови да застанат на пътя на поскъпващия долар.

„Да живее кралят долар“, написаха стратези на Citi в бележка от сряда. „Докато Фед не се откаже от ястребовите си нагласи или очакванията за глобален растеж не достигнат дъното, доларът ще остане крал“, смятат те.

 

 

 

Източник: bloombergtv.bg/