Икономическата рецесия предизвиква вълнообразни ефекти в икономиката. Въпреки че всички усещат ефектите, повечето могат само да чакат да настъпят по-слънчеви икономически времена.

Знанието колко дълго може да продължи една рецесия може да ви помогне да преодолеете бурята. Финансов съветник може да ви напътства при предприемането на интелигентни инвестиционни ходове за вашето портфолио по време на рецесия.

Какво е рецесия?

Рецесията е сериозен икономически спад, който продължава повече от няколко месеца. Като цяло икономическият спад не се счита за рецесия, докато икономиката не е отбелязала отрицателен растеж в продължение на поне две тримесечия. Икономическият растеж се измерва с брутния вътрешен продукт (БВП).

Може да видите нарастващо ниво на безработица или спад на цените на акциите по време на рецесия. Инвеститорите разполагат с по-малко средства за инвестиране и често им липсва необходимата увереност, за да инвестират на пазара.

Wells Fargo: САЩ навлизат в рецесия

За първото тримесечие БВП на САЩ се сви, за първи път от 2020 година

 

Един важен индикатор, който действа като предупредителен знак за рецесия, включва обърната крива на доходност. В този случай доходността на дългосрочните държавни облигации е по-ниска от доходността на краткосрочните държавни облигации. Тази инверсия показва липса на вяра в икономическото време. От 1970 г. обърната крива на доходност се случва преди всяка рецесия в САЩ.

Няколко други индикатора включват затваряне на предприятия и свиване на фондовия пазар.

Колко дълго продължават рецесиите?

Според Националното бюро за икономически изследвания (NBER), средната продължителност на рецесиите след Втората световна война е приблизително 11 месеца.

Но точната продължителност на рецесията е трудно да се предвиди. Като цяло рецесията продължава от шест до 18 месеца.

Например Голямата рецесия, която започна през декември 2007 г., продължи 18 месеца. Но рецесията, предизвикана от пандемията през 2020 г., продължи само два месеца. Когато рецесията е на хоризонта, е невъзможно да се знае колко дълго ще продължи.

Кога рецесията се превръща в депресия?

Продължителността на рецесията варира. Но къде е границата между рецесията и депресията?

Като цяло, депресията е икономически спад, който продължава по-дълго от очакваното или има изключително тежки последици. Но няма техническо определение, което да разграничава депресията от рецесията.

Например Голямата депресия и Голямата рецесия си направиха имена. Но отрицателните въздействия на Голямата депресия бяха много по-големи от въздействията на Голямата рецесия. Това е така, защото Голямата депресия продължи 10 години! Това е значително по-дълго от всяка рецесия в книгите.

Кристалина Георгиева: Съществува риск от глобална рецесия

Според ръководителя на Международния валутен фонд перспективите пред световната икономика „значително са се влошили“

 

Как да се подготвим за рецесия?

При продължителен спад почти всяко домакинство усеща щипката от по-строгия бюджет. Финансовата сигурност може да бъде загубена в резултат на пикове на безработицата и рязко намаляване на пенсионните спестявания. Но реалността е, че рецесиите са част от бизнес цикъла. Вместо да се надявате никога да не дойде, по-добре е да се подготвите за рецесия. Ето четири общи стратегии за подготовка за рецесия:

Имайте фонд за спешни случаи

Нарастващата безработица е отличителен белег на повечето рецесии. Ако е възможно, изградете фонд за спешни случаи, за да смекчите финансовите последици в случай на уволнение. Повечето експерти препоръчват спестяване на разходи между три и дванадесет месеца. Но точната сума варира в зависимост от вашата толерантност към риск и стабилността на дохода.

Помислете за вашата толерантност към риск

Правилният инвестиционен портфейл внимателно отчита вашата толерантност към риск. Тъй като са вероятни големи загуби по време на рецесия, трябва да сте в състояние да запазите курса.

Инвестирайте в алтернативни активи

Ако не искате да държите всичките си яйца на борсата, разгледайте други опции. Недвижими имоти и благородни метали са няколко потенциални инвестиционни опции, които трябва да разгледате.

Не се паникьосвайте

Ако имате портфолио от активи, не се паникьосвайте. Въпреки че е изкушаващо да разпродадете активите си в началото на рецесия, често е по-добре да останете в курса. Влизането и излизането от пазара в опит да се засече дъното, често води до по-ниска възвръщаемост в дългосрочен план.

Ако инвестирате с рецесия на хоризонта, не се паникьосвайте. Добрата новина е, че рецесиите са част от нормален икономически цикъл. Вероятно икономиката ще излезе от рецесията в рамките на една година.

Но да останете финансово комфортни по време на бурни времена може да бъде предизвикателство. Финансов съветник може да ви помогне да се ориентирате в променящата се икономика, като има предвид вашите дългосрочни цели.

ЕЦБ: Банките да имат предвид вероятността за рецесия

Прекъсване на руските газови доставки би влошило икономическата ситуация в Европа

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

 

Източник: https://money.bg/