Една от най-честите инвеститорски грешки е – да се подавате на паниката. Това най-често се случва във времена на висока несигурност и волатилност, като настоящата. Вместо да се поддавате на паниката обаче, експертите съветват да си зададете няколко въпроса.

Това ли е времето, което чакате, за да направите ход? Или просто реагирате на новините? Контраинвеститорите може да намерят настоящите инвестиционни пазарни условия за предимство, докато малките инвеститори, поддали се на паническите настроения, могат да направят нещо, без да вземат предвид цялата картина.

Ясно е, че продажбата, когато пазарът е надолу, не е рационален подход за ребалансиране на инвестициите. Въпреки че главата ви е объркана от покачването на лихвите по ипотечните кредити, спада на фондовия пазар и ускоряването на инфлацията, не позволявайте на страха да вземе превес, съветват експертите от изданието MarketWatch.

Дори ако вашият крипто акаунт е направил голямо понижение и не е успял да се възстанови или вашите високодоходни облигации падат, контраинвеститорите трябва да действат бързо, а индивидуалните инвеститори – да бъдат умни.

Ето няколко въпроса, на които е добре да си отговорите – това време ли е за паника и продажба? Или това е възможност за покупка? Или се поддавате на стадния манталитет? Груповите мисли е трудно да се избегнат, когато отчетите ви за пенсиониране показват загуба, докато спадащият фондов пазар е водеща новина.

Поведенческите финанси се занимават с този проблем, тъй като става дума по-скоро за емоции и инстинкт, отколкото за рационалност. Ако не искате да изглеждате глупаво и да продадете инвестициите си, които имате или по-лошо – да спрете да внасяте за вашия пенсионен план, то трябва да подходите рационално.

Ако сте склонни да отлагате, може да има възможности за вас. Ако сте склонни да се паникьосвате, тогава забавете темпото и помислете, преди да действате. Задайте си тези четири въпроса, представени от пазарни експерти:

  1. Трябва ли да ребалансирам портфолиото си?

Две или три години са минали, откакто сте прегледали инвестициите си? С неотдавнашната възвръщаемост на фондовия пазар, първоначалният ви целеви микс от акции към облигации може да е неправилен.

Първата стъпка е да преразгледате цялостния си финансов план. След това текущото портфолио, а не целия пазар. Подхождат ли си заедно? Какъв е срокът за тези пари?

       Намалявате ли риска?

Ако сте по-възрастен инвеститор, може да искате да намалите риска. Колкото по-стар ставате, толкова по-консервативен трябва да бъде общото ви портфолио, включително пенсионната ви сметка, за да намалите волатилността. Или, ако сте забелязвали от години, че портфолиото ви от акции сега е три пъти повече от частта ви с фиксиран доход от вашите инвестиции, това е моментът да го пренастроите. Чрез продажба на вашите инвестиции, които имат капиталова загуба, и други, които имат капиталова печалба, можете да управлявате потенциала за данък върху дохода, тъй като загубите ще компенсират печалбите. Неплащането на данъци върху печалбата може да облекчи емоционалното натоварване от спада на портфейла.

       Добавяне на риск?

Ако сте по-млад инвеститор, имате време да преодолеете волатилността на пазара. Ако досега сте стоели настрани от пазарите то сега може да ви се разкриват възможности. Имате ли малък запас от пари, които искате да инвестирате? Или сте на 35 години с изключително консервативно портфолио, което сте искали да промените? Сега е моментът за действие.

  1. Имам ли пари в брой? Имам ли допълнителни пари?

Едно нещо със сигурност в този непредсказуем свят, всички ние се нуждаем от пари в даден момент за неочакван разход. В зависимост от това кое проучване четете, между 39% и 58% от американците нямат 1000 долара спестявания в брой в банката. Продаването на инвестиция на загуба никога не е лесно да се направи, но да имаш цел е полезно.

Изградете паричен резерв, за да предотвратите бъдещ стрес. Предотвратяването на голям баланс по кредитна карта или знанието как ще бъде платена тази сметка за ремонт или как загубените заплати ще бъдат заменени е безценно използване на парите. Изплащате ли заеми с променлива лихва?

Тогава е моментът да го изплатите по-бързо. Използвайте допълнителните си пари, за да направите допълнително плащане или добавете още $100 на месец към изплащането на главницата си. Или накрая изплатете кредитни карти или друг заем с променлива лихва. В противен случай ще се окажете, че плащате повече с покачване на лихвите.

  1. Време ли е най-накрая да продадете инвестиция?

Ако притежавате компания, която никога не отговаря на вашия инвестиционен стил или ценности, това може да е моментът за продажба. Например, тези, които искат да „осъвременят“ портфолиото си, може да са се страхували от данъчния удар, който биха понесли, поради капиталовите печалби от продадените акции. С тази скорошна промяна на фондовия пазар може да сте попаднали на добро място да действате и да купувате това, което отговаря на вашите инвестиционни цели.

  1. Защо променям инвестиционния си посредник?

Ако искате да напуснете своя инвестиционен брокер или платформа, защото възвръщаемостта намалява, това не е разумна обосновка за инвестиране. Пазарът е надолу, просто казано.

Нова инвестиционна компания не може да промени този факт. Но ако сте обмисляли смяна поради други причини, сега може да е моментът. Не забравяйте, че ако напуснете, може да се наложи да продадете техните продукти, които притежавате, или да не успеете да прехвърлите притежанията си в новата фирма. Ако ги продадете, ще плащате данъци върху капиталовите печалби. В дългосрочен план може да спестите пари от такси и комисионни и да имате по-силно портфолио, като смените фирмата.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари

 

Източник: https://money.bg/