Периодът на стабилни растеж и инфлация вече приключи

 

Периодът на т.нар. „голяма умереност“ (понижената макроикономическа нестабилност в САЩ от средата на 80-те години на миналия век до финансовата криза през 2007 г., бел. ред.) приключи. Последните около 30 години не се усещат като най-доброто време за инвеститорите, пише Financial Times.

 

Финансовата криза от 2008 г. не беше забавна със сигурност и дори дълговата криза на Гърция се оказа изпитание за нервите на инвеститорите. В ретроспекция обаче това беше златен период.

„Голямата умереност – период на стабилни растеж и инфлация, приключи, по наше мнение“, написаха експерти на BlackRock Investment Institute тази седмица. Според BlackRock това е забележителен период на стабилност.

Barclays също се присъедини, отбелязвайки края на „предимно спокоен и предвидим макроикономически фон“, който помагаше на инвеститорите в рамките на три десетилетия. На негово място, според банката, идва „нова ера на нестабилност“.

Другото име за нея може да е Големият гняв. Шоуто на ужасите за акциите се проточва в рамките на трето поредно тримесечие. Междувременно последната голяма идея – залог на рецесия в САЩ, се препъна в ранен етап, след като страната отчете изненадващо силни данни за заетостта.

Залогът се появи, за да замени очакванията за пик на инфлацията, които също се разпаднаха през тази седмица, когато годишното ниво на показателя достигна забележителните 9,1% в САЩ. „Финансовите пазари са много добри в това да карат анализаторите да се чувстват глупави, което е особено валидно през 2022 г.“, посочва Аджай Раджадхякша, ръководител на отдела за макроизследвания в Barclays. Той очакваше Федералният резерв да отговори на по-умерената инфлация с по-малко повишаване на лихвените проценти. Данните за инфлацията обаче изтриха тези прогнози.

Доходността по облигациите, която задава тона сред различните класове активи, се движи в тревожна скала и с необичайна честота. Всичко, което управителите на активи могат да направят, е да предупредят за повече предстоящи трусове.

Междувременно нагласите са мрачни. „Ох, беше плаване в море от червени вълни“, коментира Марк Грант, стратег на Colliers Securities, по повод ситуацията до момента от началото на 2022 г.

„Усеща се сякаш удряш главата си в стената“, заяви Питър Чир от Academy Securities.

Други бележки на анализатори идват със заглавия, включващи „потиснати нагласи“, „пик на тревожността“, „приближаване до точката на пречупване“ и „болка навсякъде“. Всеки има нужда от лятна почивка.

Едно от златните правила на инвестирането е да се купува, когато всички останали продават. Но не и този път.

„Подготвяме се за нестабилност в този нов режим“, посочват от BlackRock.

„Акциите ще пострадат, ако повишенията на лихвените проценти предизвикат спад на растежа. В случай, че политиците толерират повече инфлация, цените на облигациите ще паднат. Така или иначе, макроикономическият фон вече не е благоприятен за устойчив бичи пазар както при акциите, така и при облигациите“.

Вероятно най-конструктивният поглед за седмицата дойде от стратези на JP Morgan. Те твърдят, че акциите на растежа могат да предоставят „тактическа възможност за оттласкване“.

Отчасти това е така, защото годината просто е много трудна. Технологичните компании в САЩ губят почти една трета от оценките си през 2022 г., а „под повърхността разпродажбите са още по-драматични“, посочват от JPMorgan. Повече от половината от акциите на компаниите в Nasdaq поевтиняват с 50% или повече спрямо 12-месечни върхове на цените им.

Всичко, което би било необходимо, е период на стабилност в доходността по облигациите, за да се подпомогне растежът на оценките, смята Мислав Матейка, JP Morgan. Той обаче подчертава, че „това е тактически призив“ само в краткосрочен план.

Поглеждайки напред, Дики Ходжис, Nomura, посочи в бележка тази седмица, че „възстановяването на рисковите активи ще бъде значително и бързо“, . . . когато дойде. Това обаче няма да се случи, докато Фед не потвърди, че е овладял инфлацията.

 

 

Източник: bloombergtv.bg/