Американската криптоплатформа Celsius, която е една от най-големите в света, изпадна в несъстоятелност. Компанията обяви това сама преди няколко часа. Преди около месец криптозаемодателят, който дава възможност за отпускане и заемане на цифрови валути, замрази търговията и депозитите.

„Това беше трудно, но необходимо решение“, обявиха от базираната в Ню Джърси компания, цитирани от Bloomberg.

Под защитата на кредиторите Celsius планира да се преструктурира, за да увеличи максимално стойността на компанията за всички заинтересовани страни.

Крипто кредиторът Voyager с активи за $10 милиарда е поредният, който изпада в несъстоятелност

Това е втората компания за криптовалути, която е пред фалит в рамките само на няколко дни

 

В края на май компанията, основана през 2017 година, обяви, че все още разполага с активи на стойност близо $12 милиарда. Celsius обещаваше на потребителите си възвръщаемост от 18%, а в някои случаи и повече, ако дадат назаем криптовалутите си чрез доставчика. След това Celsius предоставяше валутите на институционални инвеститори, но също така инвестираше в рискови токени.

Компанията пострада значително и от ликвидна криза с токена stEth, както Money.bg вече писа.

Изпадането в несъстоятелност е поредният удар в първата голяма финансова криза, която криптоиндустрията преживява в момента. Припомняме, че биткойнът – най-голямата цифрова валута, загуби повече от половината от стойността си от началото на годината.

Експертите в сектора тепърва очакват вълна от консолидации и сътресения на някога процъфтяващия криптопазар.

Ето какво се случва на хората със замразени акаунти в крипто заемодателят Celsius

Една крипто история за мъж от Австралия и на други като него

 

Източник: https://money.bg/