Натанаил Стефанов, съосновател и съветник в BESCO, член на УС на София Тех Парк, във „В развитие“

Законът, който позволява на стартъпите у нас да се регистрират и като дружества с променлив капитал, следва да бъде разглеждан на първо четене в две комисии в Народното събрание – в Правна комисия и в Комисията по икономика и иновации. Искрено се надявам, че политическият и икономическият разум ще надделеят и тези промени ще бъдат гласувани още идните дни. Това каза Натанаил Стефанов, съосновател и съветник в Българската стартъп асоциация (BESCO), член на УС на София Тех Парк, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Дружеството с променлив капитал ще даде възможност за конвертируем заем, лесно издаване на опции за служители, вестинг.  Това са инструменти, които в момента не са налични за българските дружества. Те ще улеснят българските компании при получаване на финансиране от чуждестранни инвеститори, както и да печелят в битката за таланти с големите мултинационални компании, каза Стефанов.

„Когато се имплементира в повече компании, това ще бъде голям плюс. С този закон българските компании ще си останат български, и на документи. Съответно много от ползите и добавената стойност ще могат да останат в българската икономика“. 

Гостът коментира и намерението на ЕС да увеличи броя на технологичните стартъпи в Европа, като привлече 45 млрд. евро частни средства и улесни основателите да запазят контрола върху фирмите си, след като станат публични. Това ще стане чрез закон за листването – EU Listing Act, който ще бъде предложен във втората половина на 2022.

„Европейският съюз най-сетне е осъзнал необходимостта да стимулира частните инвестиции и да създаде правилните предпоставки, защото Европа изостава много спрямо Китай, САЩ и редица други държави, като Япония и Израел. Ще отнеме известно време, докато тази мярка даде реални резултати, защото инвеститорите в Европа са с доста по-малко рисков характер“.

Друг много важен фактор е да се инвестира в образование и наука, защото дори и да инвестираме много в технологични компании, ако няма хора и талант, които да могат да го реализират, това ще бъде инвестиция, която няма да има възвращаемост, подчерта Натанаил Стефанов. Той добави, че ползите от листването са много. На първо място е достъпът до капитал. Друго, много важно, е че се привличат т.нар. умни пари – инвеститорите дават съвети за продуктовото и пазарно позициониране, за начините, по които могат да се намерят партньори и т.н. На трето място е маркетинга.

„Когато излезеш на борсата започва да се шуми много повече за теб“.

По мнението на предприемача в България се увеличава интересът към BEAM пазара, като след увеличаването на прага този пазар става подходящ не само за стартиращи, но и за компании в по-напреднала фаза на развитие. Листването на този пазар подготвя компаниите и им дава представа дали искат да направят същинско IPO, което да ги изведе на съвсем различно ниво. „BEAM пазарът подготвя българските компании за излизане на международните пазари“.

„България не просто може да бъде регионален хъб, ние сме. Въпросът е как България да бъде водеща, не само в региона, но и на световно ниво“, каза още Стефанов. По думите му първото, върху което трябва да акцентираме е научно-технологичния трансфер и изобщо трансферът на знания и технологии, като другите крачки „са свързани със самото финансиране“. „Все още липсват специализирани фондове за по-специфични сектори. Друго, което очакваме да се случи, е да започнат да се изграждат корпоративни фондове“.   

„Много положителен ефект върху бизнеса“, каза още Стефанов, ще има приемането на промените в Закона за ДДС, с който минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се вдига от 50 000 на 100 000 лева. „Малките и средни български компании ще бъдат много по-конкурентни и гъвкави. Очаквам по-голяма част от услугите на български компании да се използват от български компании. Това ще бъде цялостен стимул за икономиката ни“.

Преди разпадането на коалиционното правителство се планираха промени и в законодателството, с които стартъпите у нас да могат да се регистрират и като дружества с променлив капитал.

Вижте целия коментар във видеото.

 

Автор: Галина Маринова

Източник: bloombergtv.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: