Светът е в паника и страх. Инвеститорите продават подвластни на емоциите. Идеален момент за това да си купите евтини активи… Но как да прецените кои активи са евтини? Това е трудната задача на инвеститорите.

Както е казал Ротшийлд – „Времето за покупка на активи е, когато има „кръв по улиците“. А в момента е точно такава ситуацията. Щатският индекс S&P 500 изпадна в мечи пазар, след наскорошната „касапница“ и вече е с около 20% под най-високото си ниво от миналата година.

В момент на подобни разпродажби обаче, често се правят най-добрите печалби от дългосрочните и търпеливи инвеститори. Тези, които са стоели на кеш, очаквайки корекция на пазарите – най-сетне я получиха. Най-сетне, защото S&P 500 не беше влизал във фаза на корекция, или най-малкото не се бе задържал в подобна фаза по-дълго време, от пика на пандемията през 2020-та година.

Бонусът за инвеститорите?

Те получиха начален спад на пазарите от януари насам, следствие на очакванията за край на политиката на ултраниски лихви и прогнозите за ускоряване на темпа на повишаване на лихвите, след рекордната от 40 години насам инфлация в САЩ и останалите части на света.

Но има и още един бонус. Военните действия, довели до шок на пазарите, на практика могат да решат един ключов спор сред пазарните участници – колко агресивен ще е Фед в политиката си на повишение на лихвите от тук нататък?

Повишението на енергийните цени и храните на суровините, до голяма степен следствие на военния конфликт, ще повишат страховете на резерва за потенциална рецесия и е много вероятно да се търси балансиран подход – на справяне с инфлацията, без да се подтикне икономиката към рецесия. Това е така нареченото „меко кацане“, за което много икономисти и анализатори говорят и се питат – ще бъде ли постигнато?

Инвестиции в акции, злато и какви са данъчните последици?

Как да се ориентираме в морето от опции за инвестиране?

 

Та на въпроса – как да се ориентират инвеститорите в настоящата среда и залагащи на постепенно нормализиране на картината? Сега ще дам някои идеи, които са с аналитичен характер и не бива да се приемат, като препоръка за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

Най-силно засегнатите активи, в лицето на технологичните компании

Безспорно технологичните компании, като по-чувствителни такива и ориентиране към ръст и бъдещи парични потоци, бяха сред най-силно засегнатите активи от перспективите за по-силно повишение на лихвите в борбата срещу инфлацията.

Но те усещаха неприятни пориви още преди конфликта да се задълбочи. Тоест, при тях е налице една изключително силна „перфектна буря“, която може да води до това да са по-близо до потенциално дъно. Особено акциите, които поевтиняха силно в началото на тази година. В перспектива – индексът Nasdaq е загубил над 30% от стойността си, на фона на 22% спад за широкият S&P 500.

Първо за Meta…

След спада си в средата на юни, акциите на компанията достигнаха нива от около 160 долара, или нива съпоставими с тези през 2017-та година. Това при връх от 320 долара за акция към края на миналата година. Пазарната оценка вече е трайно под психологическата граница от 500 милиарда долара. Тя се понижи с 35% за месеца след катастрофален отчет за приходите и разочароващите прогнози за бъдещето.

Още по-интересното е, че Meta Platforms сега има под 15-кратно съотношение цена-печалба, което е значително под средната стойност на съотношението P/E сред технологичните акции, равно на 22 пъти, и съответства на средното съотношението P/E сред 500-те компании, включени в индекса S&P 500 (малки, средни и големи капитали).

Имайте предвид, че ресторантите за бързо хранене McDonald“s (NYSE:MCD) и Starbucks (NASDAQ:SBUX) имат P/E съотношения по-високо от това на Meta и получавате представа за това, че социалната мрежа се е превърнала в изключително слабо оценена от пазара сделка.

Причината, поради която хората започнаха да тичат към спасителните лодки, беше, че Meta Platforms съобщи, че платформата ѝ Facebook е имала 1.929 милиарда ежедневни потребители през четвъртото тримесечие, което представлява спад (от 1.93 милиарда) за първи път в историята на компанията.

Следващите няколко дни могат да се окажат идеални за бъдещите инвеститори

Защото на пазарите се търгуват очаквания

 

Тийнейджърите и младите хора все повече избират платформи като TikTok и YouTube за забавление пред Facebook. Компанията също така заяви, че нейният доходоносен бизнес с насочена реклама изпитва затруднения след промените в поверителността, направени в iOS софтуера на Apple (NASDAQ:AAPL), който се използва в iPhone и други потребителски електронни устройства.

Още преди краха на печалбата, Meta Platforms имаше много трудна година. В допълнение към промените в поверителността, извършени от Apple, политическите спорове за размера и силата на големите технологии и рязкото корпоративно ребрандиране, компанията претърпя и много публичен спор за нередности, където бивш изпълнителен директор обвини компанията, че умишлено разпалва противоречия и разпространява дезинформация като средство за привличане и задържане на вниманието на хората.

Въпреки всичко това, Уолстрийт се придържа към Meta Platforms благодарение на непрекъснатия ѝ растеж и мощното генериране на приходи. В края на краищата платформата за социални медии Facebook все още има 2.89 милиарда активни потребители, което представлява приблизително 35% от населението на света.

Това, че Meta Platforms сега предупреждава за по-бавен растеж и по-ниски от очакваните приходи в същото време, когато преминава към все още недоказаната метавселена, кара много инвеститори и анализатори да натиснат бутона за продажба.

Засега обаче не всички се отправят към пожарната стълба. Има редица професионални анализатори, които казват, че акциите на FB сега са твърде евтини, за да се игнорират, и че инвеститорите трябва да третират огромната разпродажба като възможност за покупка, като се има предвид изключително ниската оценка на Meta Platforms спрямо нейните технологични колеги с висок растеж.

Всъщност, по отношение на оценката, на база на съотношението цена-печалба, в момента социалната платформа се търгува с най-ниското си такова в своята история. За последен път то е било толкова ниско през 2018-та година – при ниво от 17.7. Сега историческото съотношение цена-печалба е 14.6, или най-ниското в цялата история на търговия на компанията от близо 10 години.

А защо не и Novavax…

От началото на пандемията през 2019 г. инвеститорите обърнаха специално внимание на фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини, а Novavax (NASDAQ:NVAX) предприема решителни стъпки в борбата с пандемията.

NVAX акциите паднаха от върха, което може да ги рави чудесна възможност за това инвеститорите да ги допълнят портфейла си. През февруари 2021 г. акциите достигнаха исторически връх при ниво от 331 долара, а сега са паднали до нива от едва под 60 долара за брой.

Има две причини да запазите акциите на радара си: силни фундаментални показатели и огромен пазар за ваксина срещу коронавирус.

NVAX вече има положителни данни за ефективността на своите ваксини, както и срещу новия вариант омикрон. Тези резултати се доближават много до настоящите одобрени ваксини. Компанията очаква одобрение за ваксината си в САЩ и други региони по света, като вече събира поръчки. В допълнение СЗО заяви, че ваксината й може да е добра алтернатива за бустерна доза на хора, които вече са си сложили някоя от другите налични ваксини.

Novavax има близо 2 милиарда долара в брой, а нетните парични средства, получени през първото тримесечие, възлизат на 663 милиона долара. Компанията е получила 772 милиона долара под формата на авансови споразумения за покупка, които са записани като отсрочени приходи.

Novavax има достатъчно ликвидност, за да инвестира в по-нататъшни изследвания и развитие. Основните показатели се засилиха тази година, а приходите могат да се увеличат само с нарастването на търсенето на ваксини.

Компанията може да произвежда и продава дози до следващата година, което може да доведе до нов максимум на приходите. До 2024 г. обемът на световния пазар на ваксини срещу коронавирус се очаква да състави 25 милиарда долара, според Globalnewsire.

Нови главоболия за екологично настроените инвеститори

Големи производители, включително Exxon Mobil, обявиха цели за нулеви нетни емисии

 

Търсенето на ваксини може да намалее в САЩ, но има постоянно нарастване на търсенето от Индия и Южна Америка, където нивата на ваксинация са ниски и борбата с вируса все още продължава. Novavax подписа споразумение за доставка на 2 милиарда дози годишно в Индия. Тя също така подписа споразумения за доставки с Япония и Канада.

Компанията се очаква да генерира приходи от чужбина през цялата година.

Неотдавнашният спад в акциите може да е чудесна възможност за закупуване, коментират експерти. Компанията е готова за успех през 2022 г. и вече има поръчки за ваксини до края на тази година. Novavax ще генерира високи приходи през тази и следващата година, а пазарът на грипната ваксина ще продължи да расте. Това може да увеличи стойността на компанията и както и да осигури силен растеж в бъдеще.

Novavax има силни фундаментални показатели, адекватно парично салдо и перспективи за растеж, за да постигне нови висоти.

Къси суровини…

Ако не ви харесва петрола при ниво от над 100 долара за барел, което се случва за пръв път от 2014-та година насам и смятате, че ситуацията в Украйна ще отшуми, то имате възможност да се „заиграете“ с някои силно поскъпнали суровини, в резултат на геополитическото напрежение.

Тук можете да погледнете към най-поскъпналите суровини – като например алуминия, петрола и златото. Но трябва да сте много внимателни, защото ако кризата се задълбочи, или продължи по-дълго от нормалното, то суровините могат да продължат да поскъпват, а защо не да отбележат и нови исторически върхове.

От друга страна, златото, което привлече инвеститорите търсещи сигурност, достигна многогодишен връх при ниво от близо 2000 долара. Ако посочената психологическа граница остане в сила обаче, то тя може да оттласне „жълтия метал“ силно надолу, особено предвид на предстоящите повишения на лихвите, които традиционно имат неблагоприятен ефект върху лихвите.

*Материалът е с информативен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

Източник: https://money.bg/