Проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, доктор на икономическите науки от Ohio State University, „В развитие“

Рецесията в европейските икономики и в САЩ е неизбежна и ние вече сме в нея. Тя ще намали инфлационния натиск, но централните банки ще разхлабят отново политиките си и този процес ще продължи, докато не бъде обезценен външният дълг на тези държави. Това коментира проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси и доктор на икономическите науки от Ohio State University, в ефира на предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

„Ние сме в условия на стагфлация и в момента, в който икономиката потъне сериозно надолу, това ще облекчи инфлационните процеси. Тогава инфлацията ще намалее наполовина, но при условия на инфлация, комбинирана с икономическа рецесия, Федералният резерв отново ще даде огромен монетарен и фискален стимул. Те ще намалят лихвите и отново ще ускорят инфлацията. Ще има „stop and go“ икономика и това може да продължи 10-15 години. Този процес ще спре, когато външният дълг на развитите страни се обезцени между 2 и 3 пъти“, смята професорът.

По негови думи рецесията в момента е абсолютно неизбежна. „САЩ отчете отрицателен ръст за първото тримесечие на 2022 г., а сега, по последни данни на Федералния резерв в Атланта, американската икономика ще се свие с 2% през второто тримесечие, което означава техническа рецесия“. Петров отбелязва, че през последните 2 години европейската икономика е подчертано по-слаба от американската, тъй като в САЩ са се радвали на по-голям монетарен и фискален стимул.

„Щом САЩ са в техническа рецесия, Европа също ще ги последва. Войната в Украйна няма начин да не ускори процесите надолу. Голяма част от европейската икономика е в рецесия. Имаме съвсем официални данни от Германия, където PMI индексът се срина от 56 на 52 и се очаква да има официален отрицателен ръст през юни. Немската индустрия е по-голямата част от икономиката на страната, а тя е най-голямата в Европа. Ако Германия е в рецесия, цяла Европа ще бъде в рецесия“.

Проф. Петров смята, че няма начин и България да не бъде засегната от тези процеси. Той отбелязва, че туристическият сезон у нас вече е започнал късно и прогнозира 20% спад, отбелязвайки че през лятото в България туризмът е огромен дял от икономиката ни.

Развиващите се икономики като цяло са силно засегнати от настоящата криза и са принудени да вдигат основните си лихвени проценти заради отлива на капитали. „Развиващите се държави нямат друг избор, те вдигат лихвите, защото имат изтичане на капитали и валутите им са слаби. Изключение е Турция, където инфлацията продължава да се ускорява, но на практика тя е доказателство, че ако не се вдигат лихвите, нещата се влошават. Когато САЩ и Китай закъсат, всички по-малки държави ще страдат и България не е изключение“, подчертава гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

 

 

Източник: bloombergtv.bg/