52% е вероятността единната валута да достигне паритет с долара до 30 дни, показват изчисления на Bloomberg

Трейдърите на валутните пазари се подготвят за свят, в който еврото струва по-малко от долара, пише Bloomberg.

Единната валута се доближава до паритет срещу долара за пръв път от 2002 г. насам. Сега, след като десетилетията на исторически нива на подкрепа бяха пробити по време на спада този месец, пазарите се фокусират върху това колко ниско може да падне цената на еврото.

Трейдъри очакват

Трейдъри очакват поевтиняване на еврото спрямо долара отвъд паритета. Графика: Bloomberg 

„1.00 е може би най-голямото психологическо ниво около обменния курс и изглежда вероятно“, коментира Крис Търнър, стратег на ING Groep. „Ако се пробие нивото от 1.00, очакваме волатилността рязко да се увеличи“, добавя той.

Следващата стъпка би било ниво от 0,9850 долара за евро – потенциално краткосрочно дъно. Според данните на Depository Trust & Clearing Corporation инвеститорите не са искали да добавят значителни експозиции отвъд паритета миналия месец. Въпреки това от 1 юли мечите залози също са концентрирани върху по-ниски нива, като 0,95 долара за евро бавно се превръща в любимо ниво на трейдърите на опции.

 

 

Низходящата спирала при еврото беше бърза и тежка, като се има предвид, че то се търгуваше за около 1,15 долара през февруари. Инвазията на Русия в Украйна влоши перспективите за растеж в еврозоната. Междувременно цените на вносната енергия се повишиха, докато поредица увеличения на лихвите от Федералния резерв допринесоха за поскъпването на долара.

Това е предизвикателство за Европейската централна банка. Институцията досега се съпротивляваше на агресивното затягане на политиката, прилагано от централните банки по целия свят, като сигнализира, че ще повиши разходите по заемите с четвърт процентен пункт по-късно този месец.

Някои вече предупреждават, че може да последва хаотично поевтиняване на еврото до още по-ниско ниво. Технически има слаба подкрепа отвъд паритета до достигнатото дъно през януари 2000 г. от 0,9668 долара за евро.

Според Джордж Саравелос, Deutsche Bank, спадът до 0,95-0,97 долара за евро ще съответства на историческите екстремни размествания на валутните пазари след края на Бретън-Удската система през 1971 г. Стратезите на Nomura International предупреждават за „нелинейно“ отслабване на еврото до 0,95 долара.

„Еврото може първо да тества нивата на подкрепа от 2002 г. от около 0.9613 до 0.9863 долара“, коментира Джордан Рочестър от Nomura. “Но след 20 години тези нива на подкрепа вероятно ще имат малко бариери, недостатъчни да компенсират поне силата на макропотоците, които стоят зад тези движения”, добавя той.

Според модел на Bloomberg има 52-процентна вероятност еврото да достигне паритет с долара в рамките на следващите 20 дни и едно към четири възможност да достигне ниво от 0,95 долара до края на годината. Това прави хеджирането срещу по-голям спад най-скъпото след началото на войната в Украйна.

Хеджирането срещу

Хеджирането срещу голям спад отново е скъпо упражнение. Графика: Bloomberg 

 

Източник: bloombergtv.bg/