Инвеститорите са по-загрижени за посоката на политиката на Английската централна банка

Краят на мандата на Борис Джонсън като министър-председател може да облекчи усещането за политически хаос, но няма да реши нито един от проблемите, които потискат пазарите в Обединеното кралство, отбелязва Bloomberg.

Това е мнението на инвеститорите и пазарните стратези, които заявиха, че все още са настроени негативно към британските активи, след като Джонсън обяви, че ще се оттегли. Пазарната реакция беше положителна, като паундът доближи 1,20 долара. Индексът FTSE 100 нарасна заедно с други световни борсови индекси.

Инвеститорите са по-загрижени за посоката на политиката на Английската централна банка, а не за това кой живее на Даунинг стрийт.

„Не вярвам, че тази оставка ще окаже голямо влияние върху пазарите“, каза Мишел Кеуш, мениджър на фонд в Bellevue Asset Management.

„Тя със сигурност внася допълнителна несигурност, но в голямата схема на нещата, с всички истински големи несигурности наоколо, не мисля, че това ще раздвижи стрелката много”.

Вече е далеч във времето, когато паундът се колебаеше в зависимост от политическите новини в Обединеното кралство по време на преговорите за Брекзит. Дори в първите месеци от мандата на Джонсън паундът се покачваше, когато той сменяше министри.

Но това беше преди пандемията и войната в Украйна да погълнат пазарите. При най-високата инфлация от четири десетилетия насам това кой ще замени Джонсън като лидер на Консервативната партия няма да е достатъчно, за да промени курса на паунда сам по себе си.

Друг фактор, който натежа върху паунда, е, че се очаква Централната банка на Англия да действа по-бавно от Федералния резерв при затягането на политиката. За валутните търговци тази разлика в лихвените проценти прави стерлинга по-малко привлекателен.

„В чинията на следващия министър-председател има какофония от проблеми, не на последно място кризата с разходите за живот, която причинява толкова много финансова болка на избирателите“, каза Сузана Стритер, старши анализатор по инвестициите и пазарите в Hargreaves Lansdown.

Ето какво казаха други участници на пазара:

Нийл Джоунс, ръководител на отдел „Продажби на чуждестранна валута на финансови институции“ в Mizuho:

„Моето усещане е, че в по-дългосрочен план участниците ще продължат да продават стерлинга. Паундът се продаваше преди политическата несигурност и би трябвало да продължи да се понижава.“

Валентин Маринов, ръководител на отдела за валутни проучвания на страните от Г10 в Credit Agricole:

„Валутните пазари ще се надяват, че всеки нов лидер ще се стреми да възстанови единството на партията и ще позволи на торите да управляват по-ефективно в момент, когато кризата с разходите за живот хвърля дълга сянка върху икономиката“, каза той. „Някои клиенти освен това смятат, че всяко ново правителство ще бъде подложено на натиск от страна на депутатите тори да осигури „намаляване на данъците“ в опит да стимулира растежа”.

Фредрик Рептън, портфолио мениджър в Neuberger Berman.

„Работното ми предположение беше, че има 1-1,5% рискова премия за британския паунд поради политическата ситуация, но въпросът сега е колко от нея може да бъде премахната, ако Джонсън е служебен министър до октомври“, каза той.

Пуджа Кумра, старши стратег по европейските лихвени проценти в Toronto Dominion Bank:

„Сега ключово е консерваторите да затвърдят играта си, за да избегнат предсрочни избори. Това може да стане чрез увеличаване на фискалните разходи и реформи в данъчната система. Очакваме по-плоски криви, тъй като е по-вероятно Централната банка да повиши бързо лихвите.“

Матийо Рашетер, ръководител на отдела за капиталови стратегии в Julius Baer:

„Като се има предвид експортно ориентираният характер на британския капиталов индекс, вътрешните икономически условия не са толкова важни, а по-скоро въздействието е чрез движенията на валутата. Въпреки това не мисля, че все още е ясно какво влияние оказва оставката на Джонсън върху паунда. Може да се твърди за по-висока политическа несигурност в Обединеното кралство, но от друга страна, оттеглянето на Джонсън означава по-ниска несигурност“.

 

Източник: bloombergtv.bg/