Металът поевтинява до под 7500 долара за тон

Медта поевтинява до под 7500 долара за тон на фона на опасенията от забавяне на глобалната икономика, които оказват натиск върху индустриалните метали и увеличават спадовете в цените им спрямо рекордните нива, достигнати едва месец по-рано, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите се тревожат за широк набор от фактори, които заплашват търсенето – от газовата криза в Европа до забавяне в САЩ и подновяване на мерките за овладяване на коронавирусната криза в Китай. След като се понижи с 4,2% във вторник до най-ниското си ниво от 19 месеца насам, цената на медта спадна с допълнителни близо 5% преди обяд българско време в сряда. Алуминият, цинкът и калаят също поевтиняват.

Цената на

Цената на медта се понижава до най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg 

Нов кръг от масово тестване за Covid-19 в Шанхай изостря опасенията, че политиката на Китай за преустановяване на заразата ще усложни възстановяването на втората по големина икономика в света. Страната се счита за един от основните източници на търсене, тъй като правителството се ангажира да рестартира растежа през втората половина на годината.

„Наистина в момента няма бичи новини“, коментира Фан Руи, анализатор на Guoyuan Futures Co.

„Европа, САЩ са изправени пред риска от рецесия и трудно могат да овладеят инфлацията, което ще доведе до парично затягане – негативно за медта, докато в Китай икономиката е изправена пред двоен удар от ръст на новите случаи и по-слабо от очакваното възстановяване на търсенето“.

Изминалото тримесечие беше най-тежкото за металите от финансовата криза през 2008 г. насам, а юли предоставя слабо облекчение, тъй като опасенията от рецесия доминират на пазарите. Това е рязка промяна от март, когато индексът на LMEX, проследяващ шест метала, се повиши до рекорден връх на фона на опасенията, че руската атака в Украйна ще доведе до недостиг на горива.

Протоколите от последното заседание на Федералния резерв, които трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда, вероятно ще предоставят сигнали за затягане на паричната политика преди следващото решение за лихвите през юли. Възможността американската икономика да се свие се оценява на 38% според последните прогнози на Bloomberg Economics.

Медта поевтиня с 4,9% до 7291,50 долара за тон на борсата в Лондон преди обяд българско време – най-ниското ниво на цената от ноември 2020 г., преди да се възстанови до 7440 долара за тон малко по-късно сутринта. Цената на алуминия се понижи с 1,4%, на цинка – с 0,6%.

Разпродажбите при металите удрят компаниите от миннодобивния сектор, като акциите на Rio Tinto поевтиняват със 7,2% в Австралия, а на BHP Group – с 5,5%.

 

Източник: bloombergtv.bg/