Bank of England предупреди във вторник, че икономическите перспективи за Великобритания и света са се влошили от началото на годината, и каза на банките да увеличат капиталовите буфери, за да гарантират, че могат да устоят на бурята.

 

Международни институции като Международния валутен фонд и ОИСР казват, че Великобритания е по-податлива на рецесия и постоянна висока инфлация, отколкото други западни икономики, които се борят с глобалните шокове на енергийния и стоковия пазар.

 

„Глобалните икономически перспективи се влошиха значително. Глобалните финансови условия като цяло станаха много по-трудни“, каза управителят на Bank of England (BoE) Андрю Бейли на пресконференция, след като BoE публикува своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност (FSR).

 

Събитията около войната в Украйна също играят ключова роля, добави BoE.

 

Британските банки са в добра позиция да издържат дори на сериозен икономически спад, каза централната банка, въпреки че предупреди, че капиталовата им адекватност – макар и все още силна – се очаква леко да се влоши през следващите тримесечия.

 

Членовете на Комитета по финансова политика потвърдиха, че BoE ще удвои нивото на антицикличния капиталов буфер до 2% от рисково претеглените активи през юли следващата година и казаха, че може да променя размера на този показател в двете посоки в зависимост от това как се развива световната икономика.

 

Процентът представлява допълнителен буфер за банки като HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group и NatWest, който варира в зависимост от икономическите перспективи.

 

Увеличаването на буфера до 2% означава, че банките ще се нуждаят от допълнителни 11 милиарда паунда (13.2 милиарда долара) капитал, каза BoE.

 

Въпреки влошаващата се криза при разходите за живот и с инфлация, насочена към двуцифрен показател, BoE заяви, че банките са устойчиви на уязвимостта на задлъжнялостта сред домакинствата и бизнеса.

 

 

Централната банка в Лондон към финансовия сектор: Пригответе се за буря

© Reuters

 

Централната банка също така изрази безпокойство относно здравето на основните финансови пазари – като държавните облигации на САЩ и на Великобритания – които бяха обект на „втурване за набиране на пари“ през март 2020 г., когато пандемията от COVID-19 предизвика панически разпродажби.

 

„На фона на високата волатилност условията на ликвидност се влошиха дори на обикновено високоликвидни пазари като американски и британски държавни облигации и лихвени фючърси“, каза BoE.

 

В отчета се казва, че основните британски пазари – въпреки че все още функционират – са станали по-скъпи за търговия, като спредовете между купуване и продаване при краткосрочния британски дълг са се увеличили повече от два пъти в сравнение със средната им стойност за 2021 г.

 

„(Условията) могат да продължат да се влошават, особено ако нестабилността на пазара се увеличи допълнително“, каза BoE.

 

Централната банка също така каза, че ще извърши задълбочен анализ на функционирането на пазара на суровини, като търговията с метали беше сериозно нарушена през март от нахлуването на Русия в Украйна.

 

Централната банка заяви, че ще започне своя стрес тест на банките за 2022 г. – забавен поради войната – през септември, като резултатите вероятно ще бъдат получени в средата на 2023 г.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/