Еврото се падна до 20-годишно дъно, предават световните агенции. След като последният ръст на цените на газа в Европа засили опасенията за рецесия европейската единна валута се обезцени и с над 1% спрямо щатския долар. Поевтиняването на еврото го отведе до най-слабото му ниво от края на 2002 година, като към 13:50 ч. българско време валутата се търгуваше с 1,14% надолу до 1,0302 долара.

На този фон японската йена отново бе близо до 24-годишното дъно, а норвежката крона се срина с 1,2%, след като работници в газовата индустрия излязоха в стачка. Австралийският долар пък поевтиня с 1% до 0,6787 щатски долара, след като се търгуваше на ниво от 0,6895 долара по-рано през деня. От началото на годината валутата бележи спад от почти 7%.

Ръководителят на проучванията по световните пазари в MUFG Дерек Холпени коментира пред Reuters, че „рисковете Европа да потъне отново в рецесия изглежда растат след нов 17-процентов скок на цените на природния газ в Европа и Великобритания“.

Опасенията за това как Европейската централна банка ще реагира засегнаха негативно настроенията, след като шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел нападна плановете на ЕЦБ да се опита и да защити силно задлъжнелите страни от растящите лихвени проценти.

ЕЦБ: Банките да имат предвид вероятността за рецесия

Прекъсване на руските газови доставки би влошило икономическата ситуация в Европа

 

„На еврото ще продължи да му е много трудно да се повишава значително предвид влошаващата се енергийна картина и значителното нарастване на рисковете за икономическия растеж“, заяви Холпени.

Инфлaциятa в eвpoзoнaтa дocтигнa peĸopднитe 8.6% пpeз юни, ĸoeтo нaĸapa EЦБ дa yвeдoми пaзapитe пpeдвapитeлнo зa нaмepeниeтo cи дa пoвиши лиxвeнитe пpoцeнти – зa пъpви път oт 11 гoдини – нa зaceдaниeтo cи пpeз юли.

 

 

Източник: https://money.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: