Цените на медта на международните пазари тази сутрин не показват категорична динамика в определена посока. Това става на фона на несигурността за възможна рецесия и очаквания за търсенето, сочат данните от търговията, пише Прайм.

По-конкретно, тази сутрин фючърсите за медта за септември на фондовата борса Comex се покачиха с 0,04% до 3,61 долара за паунд (около 0,45 килограма), докато минути по-рано, напротив, имаха леко понижение.

На Лондонската метална борса (LME), следвайки резултатите от търговията през предходната седмица, цената на тон мед с доставка след три месеца се понижи с 2,54%, до 8048 долара за тон.

Фючърсите на други два основни метала също поевтиняха: алуминият се понижи с 0,06%, до 2444 долара/тон, а поевтиняването при цинка спрямо миналата седмица е осезаемо – с 4,05%, до 3029 долара/тон.

Никелът и паладият неочаквано поскъпнаха

Пазарът се опасява от възможна дестабилизация на износа на никел от Русия

 

Инвеститорите са предпазливи, поради опасенията от рецесия при развитите икономики. На фона на високата инфлация, големите централни банки в света са склонни да повишават основните лихви, което, както се опасяват търговците на метали, може да се отрази на икономиките, а това от своя страна да повлияе негативно на търсенето.

Федералната резервна система (Фед) на САЩ след два дни ще публикува протокола от юнското си заседание, на което основната лихва беше повишена за първи път от ноември 1994 г. с впечатляващите 75 базисни пункта – до ниво 1,5-1,75%.

Инвеститорите се надяват да намерят „подсказки“ в документа, за възможна промяна в темпото на по-нататъшните повишения на основните лихви от Фед, на фона на опасенията за възможна рецесия в САЩ.

По данни не CME Group, предварителните проучвания сочат, че почти 86% от анализаторите смятат, че на заседанието на Фед през юли, основната лихва отново ще бъде повишена със 75 базисни пункта – до 2,25-2,5%.

Медта продължава да поевтинява – за какво е показател това

Цените на алуминия и цинка също вървят надолу

 

Източник: https://money.bg/