Федералният резерв на САЩ работи усилено, за да намали инфлацията, повишавайки лихвените проценти с най-бързия темп от близо 30 години. Напоследък някои анализатори започнаха да говорят за идеята, че инфлацията може да се забави през следващите месеци.

Но този спад вероятно няма да се дължи на усилията на Пауъл и ръководения от него Фед. „Все по-често изглежда, че пазарите бъркат ефекта „бич“ на веригата за доставки (включително храна) със светската инфлация“, пише Том Лий, ръководител на изследванията на Fundstrat, в бележка.

„Ефектът на бича“ описва грубо тенденцията на предприятията да надценяват или подценяват количеството инвентар, от което ще се нуждаят спрямо потребителското търсене, което води до нестабилност на поръчките по цялата верига на доставки.

Основните заплахи за световната финансова система, според Фед

Събитията в Украйна допринесоха до голяма степен за нарастването на икономическата несигурност в света

 

В случая от изминалата година търговците на дребно са надценили нужните доставки, което ги накара да поръчват като цяло от търговци на едро, които след това на свой ред поръчаха от собствените си доставчици – което като цяло доведе до голямо несъответствие между действителното търсене на потребителите и запасите под ръка.

Раздутите нива на инвентара в Walmart (WMT), Target (TGT), Gaps (GPS) и други търговци на дребно през миналия сезон на печалбите послужиха като скорошни примери за това как този ефект се разиграва в реално време. „Не вярвам, че компаниите искат постоянно да поддържат по-високи запаси. Това е скъпо… и въвежда огромен риск за баланса“, каза Лий.

„По този начин компаниите ще искат да намалят запасите, когато видимостта на доставките се подобри. Логичното за мен е, че цените ще паднат.“

Всичко това може да звучи подозрително подобно на вече развенчания аргумент на Фед от миналата година, че инфлацията ще се окаже „преходна“. И данните още по-рано тази година разочароваха икономистите, които търсеха пик, като данните за CPI от 8,6% за май неочаквано не се оказаха това, което мнозина очакваха да бъде пикът тази година през март.

Вече обаче цените на металите, стоките и енергията – всички суровини във веригата на доставки – са паднали рязко от последните пикове. Междинните фючърси на суров петрол в Западен Тексас са на път да отбележат първия си месечен спад от ноември, а фючърсите на памука се понижиха от най-високото си ниво от повече от десетилетие през май.

Инвеститорите подценяват амбицията на Фед и потенциала за спад на пазарите…

Федералният резерв не може да реши проблемите с доставките, така че ще трябва да използва своите инструменти, за да удари търсенето

 

Както Джим Рийд, ръководител на кредитната стратегия и тематични изследвания на Deutsche Bank, обяснява, Фед започна да повишава лихвените проценти с инфлация, значително по-висока от наблюдаваната по време на предишния цикъл на повишение.

През последните 70 години първото покачване на лихвените проценти беше средно, когато индексът на потребителските цени (CPI) достига 2,5%. Първото покачване на лихвите тази година, за разлика от това, се случи през март, когато CPI нарасна с 8,5% на годишна база.

Единственият цикъл на повишаване на лихвените проценти, който прилича на сегашната среда, започва през август 1980 г., когато Фед започва да повишава лихвените проценти с инфлация на север от 12%.

„Това с което този цикъл е толкова различен… е, че първото покачване се случи много, много късно в цикъла на инфлация“, каза Рийд.

„Основният ми вариант остава, че на Фед ще бъде много трудно да облекчи политиката, особено като се има предвид, че инфлацията ще бъде по-трудна за премахване.“

И въпреки че може да се очаква друго повишаване на темпа на инфлация през юни, това не изключва забавяне на инфлацията по-късно тази година.

„Юни непременно ще види още един голям скок в заглавния индекс, благодарение на скока на цените на бензина през последните седмици. Но рязкото спадане на цените на едро… означава, че цените на бензина на дребно ще паднат доста рязко през следващите няколко седмици“, пише в бележка Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

„В същото време основният натиск започва да намалява, благодарение най-вече на по-бавния ръст на заплатите, така че ще бъдем изненадани да видим, че основният CPI продължава да нараства с последните си темпове от 0,6% на месец.“

Шепърдсън каза, че очаква заглавният CPI да се повиши с 1,0% през юни, но след това средно само с 0,3% през следващите няколко месеца. И това може да даде възможност на Фед да забави темпото си на затягане до края на тази година, твърди той, въпреки че засега отказва да отстъпи от ястребовата си реторика.

„Деятелите на политиката знаят много добре, че пътят на инфлацията, особено на основния лихвен процент, през остатъка от тази година е предимно заложен и е непроницаем за техните решения за лихвените проценти. Паричната политика работи с големи забавяния“, коментира Шепърдсън.

„Но Фед има избиратели, различни от монетарните икономисти; те трябва да успокоят инфлационните страхове на обществото, пазарите и политиците. Това означава, че те нямат друг избор, освен да звучат възможно най-твърдо, защото част от тяхната работа е да овладеят инфлационните очаквания“.

САЩ вече няма да са доминираща сила: Как ще изглежда глобалната икономика през 2031 г.?

В топ десет на най-големите ще има 4 страни от Европа

 

Автор: Теодор Минчев

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: