Европейският съюз постигна предварително споразумение по своята директива за пазарите на криптоактиви (Markets in Cryptoassets – MiCA), слагайки неофициален край на годините на дебати за това как да се регулира дигиталната индустрия, съобщава Bloomberg.

Ключовото законодателство ще регулира криптосектора с общи правила за 27-те страни членки, като за първи път в световен мащаб се прави опит за надзор в такъв огромен обхват.

Незаменяемите токени (NFT), които се предлагат на фиксирана цена – като билети за концерти или покупки във видеоигри, ще се изключват от новите правила, въпреки че от Европарламента заявиха, че на по-късен етап могат да бъдат включени в обхвата на MiCA. Впрочем, именно NFT са били основна причина за неразбирателство сред страните членки по време на дискусиите.

Кристин Лагард поиска глобални регулации на биткойн

Призивът ѝ показва, че тя не разбира същността на криптовалутите

 

Адресирани са и притеснения за пране на пари, като ESMA ще отговаря за публичен регистър, където ще фигурират всички криптодоставчици без съответните разрешителни за предоставяне на услуги.

След като за първи път бе представена през 2020 година, MiCA премина през няколко изменения. По-ранен проект включваше клауза, която на практика забраняваше биткойна и други валути, създадени на базата на енергоемкия proof-of-work процес, но по-късно бе премахната заради остро недоволство от индустрията.

Няколко държави, сред които Литва, Ирландия и Унгария, бяха против включването на NFT-та в рамките на MiCA по време на дискусии в сряда, посочват източниците. ЕП и Европейският съвет също така са постигнали предварително съгласие отново в сряда да се задължат доставчиците да представят информация за всички трансакции на дигитални активи в рамките на т. нар. регулация за трансфер на средства.

„Предстоящата политическа рамка за криптоактивите в Европа ще е за криптовалутите това, което GDPR беше за поверителността“, заяви Данте Диспарте, който е главен стратегически директор на доставчика на стейбълкойни Circle Internet Financial.

Закопчайте коланите: Крипто революцията току-що започна

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: