Инвазията на Русия в Украйна“разклати“ световните селскостопански пазари, тъй като и двете държави са основни износители на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове. Войната доведе до рязко покачване на цените на ключови селскостопански продукти и суровини.

През първото тримесечие на 2022 г. средната цена на стоките и услугите, използвани в селското стопанство (т.е. вложения, несвързани с инвестиции), се е увеличила с 9,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., сочат последните данни на Европейската статистическа служба „Евростат“. Статистиката отчита и силни повишения при стойността на торове и подобрители на почвата (+21,2%), енергия и смазочни материали (+17,4%) и храни за животни (+9,2%). Същевременно средната цена на селскостопанската продукция нараства с 6%.

Къща на село вече струва, колкото малък апартамент в голям град

Търсят се къщи с ток и канализация, които почти не се нуждаят от ремонт

 

На годишна база средната цена на селскостопанските вложения, несвързани с инвестиции, скочи с 27,4% за ЕС между първото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. По-специално, цената на торове и подобрители на почвата почти се удвои средно за ЕС (+96,2%), а средната цена на енергията и смазочните материали се повиши с малко над половината (+55,6%). По-високите разходи за зърнени култури и енергия също преминаха към храните за животни (+22,9%).

Средната цена на селскостопанската продукция се е повишила с 19,9% за ЕС между първото тримесечие на 2021 г. и същия период на 2022 г. Особено силно увеличение на цените има при зърнените култури (средно +41,5%) и маслодайните семена (+51,7%), както и говеждото (+24,2%), птичето месо (+22,2%) и млякото (+21,4%).

Само за един месец през годината няма квоти за износ на минерални торове от Русия

Правителството на страната удължи срока на действие на квотите за износ

 

Сред държавите-членки на ЕС най-голям темп на нарастване на средната цена на селскостопанската продукция е регистриран в Литва (+18,1% през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г.), следвана от Румъния (+14,4%) и Холандия (+13,9%). Хърватия (-5,8%, водена от спада в цените на фуражните растения), Словакия (-0,8%) и Гърция (-0,4%) са единствените страни с понижение на ценовия индекс през този период. В България отчетеното повишение на средните цени на селскостопанската продукция възлиза на 4%.

Три стратегии могат да помогнат на Европа да се лиши от руските торове и химикали

Те имат плюсове и минуси

 

Най-рязък темп на нарастване на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, също е регистриран в Литва (+24,5%), следвана от Латвия (+18,9%) и Словакия (+14,6%). Всички държави членки регистрират повишения, но най-малките темпове на увеличение са в Малта (+4,7%), Словения и Португалия (и двете +6,2%). В България този процент е 11.

Снимка 579583

 

Източник: https://money.bg/