Цените на никела и на паладия ма международните пазари се повишиха вчера значително. Причината е новината, че Великобритания налага санкции спрямо руския бизнесмен Владимир Потанин, най-големият акционер в „Норилски никел“ („Норникел“).

Фючърсите за никел с доставка след 3 месеца на Лондонската метална борса (LME) се повишиха с 6,6% до 24 525 долара за тон, пише The ​​Wall Street Journal.

Цената на паладия скочи с 5,4% до $1975 за унция. Само за ден, това е значителен скок на цената на тези два основни метала.

„Норилски никел“ е основен производител на никел, паладий и други метали. Компанияга е най-големият производител на никел в света.

„Пазарът се опасява от възможна дестабилизация на износа на никел от Русия, особено ако ЕС и други страни последват Великобритания“, каза Никхил Шах, главен анализатор на пазара на благородни метали в CRU Group. „Европа и Китай са основните купувачи на двата метала, така че всяко прекъсване на доставките ще засегне сериозно Европа.“

Руската федерация произвежда около 7% от световното производство на никел и над 20% от висококачествения никел, използван при производството на батерии и в аерокосмическата индустрия, каза Шах.

Що се отнася до паладия, Русия осигурява около 35% от световните доставки през 2021 г., по данни на Wood Mackenzie. Πo дaнни нa Eвpocтaт, пpeз мapт cтpaнитe oт EC ca зaĸyпили oбщo 164 000 тpoйyнции пaлaдий oт Pycия, нa oбщa cтoйнocт 407 млн. eвpo – тoвa e peĸopдeн мeceчeн oбeм зa пoĸyпĸa нa пaлaдий зa пocлeднитe двe дeceтилeтия.

 

Металът, който Европа купува от Русия в рекордни обеми

Най-голямо количество от метала изкупи Германия

 

Източник: https://money.bg/