Банките от еврозоната трябва „да преизчислят“ капацитета си да изплащат дивиденти и да осъществяват обратно изкупуване на акции в светлината на възможно газово ембарго, което може да предизвика рязка икономически рецесия, посочи Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕЦБ планира да поиска от банките в еврозоната да вземат предвид в своите бизнес планове възможността за рецесия и да използват тези нови калкулации при одобряване на предложенията за изплащане на дивиденти, заяви в шефът на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия, съобщи Ройтерс.

ЕЦБ продължава да прогнозира икономически растеж за тази и следващата година, но твърди, че ескалацията на войната в Украйна – която може да доведе до прекъсване на доставките на руски газ – може при неблагоприятен сценарий да вкара еврозоната в дълбока рецесия през следващата година.

Според Енрия, икономическите перспективи могат да станат „много по-лоши“, ако има газово ембарго и последваща рецесия, оставяйки банките в „много по-трудна“ ситуация.

„Ще поискаме от търговските банки да преизчислят своите капиталови траектории при по-неблагоприятен сценарий, включително потенциално газово ембарго или вероятността от рецесия“, посочи Енрия пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Той добави, че това предложение ще бъде обсъдено от надзорния съвет на ЕЦБ през следващата седмица.

Докато постепенното покачване на лихвените проценти, както е предложено от ЕЦБ, като цяло би било от полза за банките, Енрия предупреди, че съществува и риск от по-рязко повишаване на лихвите, което след това ще засегне клиентите на банките, особено в случай при по-голяма разлика в лихвите по кредити и депозити.

„Сегашната среда обаче е белязана от повишена волатилност и по-ниски оценки на собствения капитал, тъй като пазарите очакват, че рентабилността и качеството на активите на банките могат да бъдат засегнати от неблагоприятни макроикономически промени“, отбеляза шефът на Надзорния съвет на ЕЦБ.

Според него обаче, засега нетните приходи от такси и комисиони и резултатите от търговията са солидни, което води до положителни тенденции в нетния оперативен доход на банките.

ЕЦБ: Ерата на свръхниска инфлация едва ли ще се върне

ЕЦБ е подценила въздействието на цените на енергоносителите, призна Лагард

 

Източник: https://money.bg/